Čitaj mi

OTKRIVENA BISTA MATEMATIČARU BOGOLjUBU STANKOVIĆU ISPRED PMF-A U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predsednikom ogranka SANU u Novom Sadu akademikom Stevanom Pilipovićem i dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milicom Pavkov-Hrvojević, otkrio je bistu istaknutom matematičaru akademiku Bogolјubu Stankoviću. Bogolјub Stanković jedna je od najznačajnijih ličnosti u oblasti prirodnih nauka i matematike, osnivač je i utemelјivač moderne matematičke analize u Srbiji, kao i Univerziteta u Novom Sadu gde je proveo čitav radni vek. Izabran je za dopisnog člana SANU 1963. godine. Događaju su prisustvovali članovi porodice Bogolјuba Stankovića, predstavnici Pokrajinske vlade, Univerziteta, studenti PMF –a, kao i autor biste umetnik Luka Kulić.

Akademik Stevan Pilipović istakao je da je Bogolјuba krasio izuzetan optimizam koji ga je vodio veoma izazovnom životnom stazom. Kako je rekao, Bogolјub je rođen u Botošu 1924. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu i rano se pridružio pokretu otpora. Uhapšen je 1944. godine, a u logoru Aušvic je bio podvrgnut eksperimentima, te je oslobođenje dočekao lošeg zdravstvenog stanja, međutim brzo se oporavio i postao aktivan član društva.

- Imao je najduži staž kao akademik, 55 godina je nosio to zvanje, a bio je izuzetno skroman čovek koji nas je okrenuo ka modernoj svetskoj matematici – naglasio je akademik Stevan Pilipović. Prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, Skupština Grada Novog Sada donela je odluku da i jedna ulica na Telepu nosi ime velikog matematičara.

- Biografija Bogolјuba Stankovića deluje kao fantastičan scenario za film. Prepoznali smo potrebu da mu se na ovaj način odužimo za sve što je uradio za života, a to je i potrvda da se čestiti i dobri lјudi ne zaboravlјaju. Ovo je legat za akademsku zajednicu u Novom Sadu i Srbiji, a neka bista bude još jedan svetionik za buduće naučnike, profesore, akademike u ovom divnom univerzitetskom kampusu – istakao je gradonačelnik Vučević.

Dr Milica Pavkov-Hrvojević izrazila je zadovolјstvo što se odaje počast volјenom profesoru i velikom naučniku koji je ispisao najvažnije stranice u istoriji PMF-a u Novom Sadu i čije ime se sa poštovanjem izgovara u celom svetu.

- Nјegovo zaveštanje će u udžbenicima nauke biti upisano crvenim slovima. Iako su iskra genija i izuzetnost obeležili njegovu naučnu karijeru, on nas je učio i etici, časti i doslednosti – rekla je dr Milica Pavkov-Hrvojević.

Novi Sad, 23. decembar 2021. godine