Čitaj mi

OSVEŠTANI TEMELjI HRAMA SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICE JELENE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom bačkim gospodinom Irinejem i mnogobrojnim građanima prisustvovao osvećenju temelja hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na novosadskom naselju Grbavica, u Krilovoj ulici.

-Žitelji Grbavice, Adamovićevog naselja, kao i Limana 3 i 4 čekali su strpljivo da ovde započne izgradnja hrama više od jedne decenije. Ovo je veliki uspeh svih ljudi sa ovog područja grada i naravno Srpske pravoslavne crkve i Eparhije bačke. Porodica Matijević i mnogi drugi dobrotvori su pomogli da konačno krene izgranja hrama u Krilovoj ulici i verujem da ćemo svi zajedno biti dovoljno umešni, sposobni i dostojni da završimo izgradnju u nekim razumnim rokovima. Smatram da su naše crkve deo društvenog života, jednako kao što su neke ustanove kulture ili drugi društveni sadržaji. Težnja naroda je uvek bila da ima verske objekte u skoro svim delovima grada, kako bi građani bili bliži crkvi, a to i jeste suština, da crkva bude uz narod, sa narodom i bliže narodu. Grad Novi Sad će u okviru svojih budžetskih pozicija, nastaviti da pomaže izgradnju i adaptaciju svih verskih objekata, zajedno sa građanima, crkvama i dobrotvorima, na radost svih – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je na predlog vladike bačkog Irineja, kumovao večerašnjem osvećenju temelja hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Prisutnima se pored Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina Irineja obratio i vlasnik kompanije „Matijević“ Petar Matijević kojem je vladika bački Irinej uručio Orden Svetog Save drugog reda za veliku finansijsku podršku za izgradnju hrama.

- U istoriji srpskog naroda je poznato zadužbinarstvo i ktitorstvo, a poslednjih pet-šest godina je i lakše ostvarljiv zajednički cilj poput ove izgradnje hrama, jer vlast, kapital i crkva zajedno delaju. Mladi jastrebovi vladajuće nomenklature imaju smisla za nova vremena i smatram da imamo svetlu budućnost uz njih. Želeo sam da pomognem crkvi i svom narodu, a neka to bude to bude i temelj mog opstanka – rekao je Petar Matijević i istakao da se nada da će i njegova deca i osmoro unučadi nastaviti istim putem dobročinstva u budućnosti.

Tom prilikom, dodeljene su i arhijerejske gramate zaslužnim dobrotvorima koji su značajnim sredstvima pomogli da se započne sa izgradnjom hrama na Grbavici.

Novi Sad, 3. jun 2018. godine