Čitaj mi

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА СРБА ИЗ КРАЈИНЕ, РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ

Treći Festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine koji organizuju Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ održan je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona, a osnovni cilj je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa.

Festival je revijalnog karaktera i okuplja brojna kulturno-umetni¬čka društva Srbije, koja čine Srbi poreklom iz regiona, i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju vezu sa zavičajem. Koncertu u SNP-u su, između ostalih, prisustvovali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

- Pred nama je festival koji zaista doprinosi očuvanju tradicije i folklora Srba iz čitavog regiona, a koji žive u Novom Sadu i doprinose ukupnom društvenom životu. Novi Sad je ponosan na takvu folklornu raznolikost i lepotu, a ova manifestacija ih na najbolji način predstavlja. Na naše zadovoljstvo festival okuplja oko 300 učesnika, afirmiše, i domaćoj javnosti prezentuje rad tih kulturno-umetničkih društava i kao takav od izuzetnog je značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Uz vaš doprinos i doprinos drugih aktera kulturnog života našeg grada, zajedničkim snagama, ujedinjeni oko humanističkih ciljeva, siguran sam da ćemo biti na nivou zadatka 2021. godine kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pored KUD-ova iz Srbije učestvuju i KUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu, a koji i dalje žive na tim prostorima.

Učesnici Festivala bili su: Hor gimanzije „Jovan Jovanović Zmaj“ (Novi Sad), Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj“ (Novi Sad), KUD „Veliko kolo“ iz Veternika, KUD „Ćirilo i Metodije“ iz Busija (Beograd), SKUD „Vuk Stefanović Karadžić“ (Bačka Topola), KUD „Sloboda“ (Rumenka), KC „Mladost“ (Futog), SKUD „Semberija“ (Bijeljina), KUD „Blagoje Parović“ (Gajdobra), KUD „Krajina“ (Beograd).

Novi Sad, 3. decembar 2017. godine