Čitaj mi

ODRŽANO PREDAVANjE „USTANOVE, STRANKE, DRUŠTVA I ORGANIZACIJE SRBA U UGARSKOJ 1790-1914.“

U čast jubileja - 150 godina preseljenja Matice srpske u Novi Sad, a u okviru četvorodnevne manifestacije „Dani Matice srpske u Staroj streljani – Eđšeg“ održano je predavanje akademika Vasilija Đ. Krestića „Ustanove, stranke, društva i organizacije Srba u Ugarskoj 1790-1914“ kojem su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, predstavnici novosadskih ustanova kulture i brojni građani. Na početku, prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović i tom prilikom istakao da je ponosan što Grad Novi Sad na dostojan način pristupa godini jubileja.

- Pored toga što predstavlja deo manifestacije posvećene jubileju preseljenja Matice srpske iz Budimpešte u Novi Sad, ovo predavanje je i značajan segment programa kojim danas obeležavamo 96 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji - izjavio je Vanja Vučenović i dodao -Zahvaljujući predavanju akademika Vasilija Krestića imaćemo priliku da se bolje upoznamo sa društvenim i političkim prilikama u Ugarskoj, u periodu od 1790. do 1914. godine, ali i da shvatimo koliko je bila jaka želja tamnošnjih Srba da se prisajedine sa maticom i kako su se izborili da postignu taj cilj  .

Prema rečima akademika Vasilija Đ. Krestića predavanje predstavlja pokušaj da se po prvi put prikažu ustanove koje su Srbi osnovali na području Habzburške monarhije.

-To je pokušaj sintetičkog prikaza celokupne istorije Srba u Ugarskoj, od početka 19. veka, pa do izbijanja rata. Kroz priču o društvima, ustanovama i organizacijama oslikava se društveni, politički, ali i kulturni život Srba u Ugarskoj – naglasio je Krestić.

Novi Sad, 25. novembar 2014. godine