Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANOST SAVEZA VOJVOĐANSКIH MAĐARA POVODOM DANA GRADA

Otvaranjem izložbe fotografija Anabele Otoš u Novosadskom pozorištu počele su svečanosti koje, povodom Dana grada Novog Sada, po 21. put, organizuje Gradska organizacija Saveza vojvođanskih Mađara. Prisutne je, tom prilikom pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i istakao da živimo u vremenu dinamičnih promena, kada se Srbija i Mađarska sa uspehom povezuju više nego ikada pre.

- Кao i prethodnih godina, okupili smo se danas da zajedno obeležimo sećanje na dan, kada je naš grad 1748. godine dobio ne samo status slobodnog kraljevskog grada već i svoje ime, Novi Sad. Dok sa velikom radošću iščekujemo završetak brze pruge Beograd-Budimpešta, u Novom Sadu osnovan je Кulturni centar „Petefi Šandor“, brojni projekti na polju očuvanja i unapređenja mađarskog nacionalnog identiteta su podržani od strane Grada Novog Sada, a u ovoj godini očekujemo i postavljanje spomenika nevino nastradalima 1944/45. godine. Novi Sad time daje svoj doprinos u izgradnji boljih odnosa između mađarskog i srpskog naroda, dva stara evropska naroda koji imaju više od jednog milenijuma trajanja zapisane zajedničke istorije - izjavio je Milan Đurić zahvalivši se Savezu vojvođanskih Mađara što su predano radili na uspostavljanju najboljih odnosa Srbije i Mađarske.

Predsednica Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček se zahvalila predstavnicima Grada na podršci, ne samo današnjem događaju već i različitim projektima koji imaju veliki značaj za mađarsku zajednicu u Novom Sadu.

- Veoma smo ponosni na Novi Sad, ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture. Verujem da će Кulturni centar „Petefi Šandor“ nakon obnove dati svoj doprinos ovoj prestižnoj tituli, a da će programi koji će se tu organizovati, doprineti afirmaciji mađarske kulture u Novom Sadu- izjavila je Anamarija Viček.

U okviru svečanog programa uručene su nagrade Novosadske mađarske izuzetnosti koje Savez vojvođanskih Mađara treću godinu za redom dodeljuje za uzoran način života i postignute rezultate. Ovogodišnji dobitnici su umetnica Anabela Otoš i uspešni sportisti, članovi porodice Borši.

Novi Sad, 31. januar 2022. godine