Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANOST POVODOM PRIJEMA NOVE GENERACIJE PITOMACA I ŠTIĆENIKA FONDACIJE „PRIVREDNIK“

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Porfirijem prisustvovao svečanosti povodom prijema nove generacije pitomaca i štićenika Fondacije „Privrednik“ za školsku 2023/2024. godinu, održanoj u Matici srpskoj.

- Snažnu konstrukciju „Privrednika“ čine znanje, duhovnost i humanost, a to je njegova snaga, kroz tri veka, i kroz ni malo laka iskušenja koja mu je istorija nametala. Posle dugih decenija čekanja, 1993. godine Privrednik je reosnovan upravo u našem Novom Sadu, i od tada ga smatramo našim, novosadskim, iako je Fond “Privrednik” naše nacionalno blago. Grad Novi Sad pruža kontinuiranu podršku darovitim pitomcima, i iz godine u godinu izdvajamo sve više sredstava. Tako smo od šest miliona 2019. godine, danas stigli do iznosa od 10 i po miliona dinara – rekao je gradonačelnik i naglasio -Dragi pitomci, mi zaista cenimo uloženi trud i sve što ste do sada postigli, i tu smo da pomognemo da brže napredujete. Od vas samo očekujemo da zadržite entuzijazam, da marljivo i predano učite i ostvarujete što bolje rezultate. Pokažite svojim primerom da bez „rada, štednje i čestitosti“ ne možemo da rastemo i napredujemo kao društvo.

Patrijarh Porfirije rekao je da je humanitarni fond "Privrednik" najstarija organizacija koja je od početka postojanja stipendirala mladu talentovanu decu koja nisu imala dovoljno mogućnosti za svoje školovanje.

- Fond postaje prepoznatljiv i našem društvu i državi, ali i mnogo šire. Funkcioniše dinamično bez mnogo lutanja. Polazimo od činjenice da je svaki čovek različit i da ima dar, koji ako razvije do krajnjih granica, onda on postaje najbogatiji čovek - poručio je patrijarh Porfirije pitomcima.

U okviru svečanosti uručene su upisnice pitomcima Fondacije za školsku 2023/2024. godinu, nastupio je mešoviti hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ a prisutnima su se obratili i upravnica Srpskog privrednog društva - Fondacije „Privrednik“ Sanja Petrić i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić.

Novi Sad, 27. novembar 2023. godine