Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AКADEMIJA POVODOM SLAVE GRADA NOVOG SADA

Povodom Slave Grada Novog Sada - Obnovljenja hrama Svetoga velikomučenika Georgija, u Pozorištu mladih održana je Svečana akademija, a prema informacijama informativne službe Eparhije bačke, Sveta arhijerejska Liturgija biće održana 16. novembra u 9 časova u Sabornom hramu u Novom Sadu.

U okviru programa Svečane akademije, koji je pripremila Crkvena opština novosadska, obratio se Njagovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej, a događaju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Mislim da ćemo uživati u večerašnjem programu, a sutra ćemo u Gradskoj kući na jedan pristojan i skroman način, kao velika novosadska porodica, obeležiti dan našeg zaštitnika Svetoga velikomučenika Georgija, odnosno slavu Đurđic. Mislim da ćemo imati goste i iz gradova Omladinskih prestonica Evrope, koji su u Novom Sadu kako bi pospešili saradnju na tom polju, pa će i oni imati priliku da vide kako se kod nas obeležava slava, jer je to specifičnost našeg naroda i naše crkve. Suština je da se ništa ne nameće, sve je stvar izbora i volje. Na slavu nam dolaze kako pravoslavci, tako i katolici i protestanti, pripadnici islamske veroispovesti i jevrejske zajednice. Dolaze kao prijatelji, jer naša raznolikost je naše bogatstvo. Poštovanje zaštitnika grada u duhovnom smislu je negovanje jedne lepe tradicije - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U programu Svečane akademije učestvovali su Hor Sveti Jovan Damaskin, Dečji hor Crkvene opštine novosadske, Hor Sveti Stefan Dečanski, КUD Božidar Micić iz Velike Hoče, a besedili su dr Milan Bandobranski i glumac Miloš Stanković.

Novi Sad, 15. novembar 2019. godine