Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA PRISAJEDINјENјA VOJVODINE SRBIJI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa predsednikom Republike Srbije  Tomislavom Nikolićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem prisustvovao Svečanoj akademiji povodom 25. novembra 1918. godine - Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji koja je održana u Srpskom narodnom pozorištu.

- Ponosan sam što smo ovog dana zajedno u Novom Sadu, jer je to zajedništvo najjača poruka svakog 25. novembra - dana kada su naši preci slogom pobedili u viševekovnoj borbi za nacionalna i politička prava Srba. Na današnji dan, 1918. godine, doneta je jedna od najznačajnijih istorijskih odluka za srpski narod, upravo ovde u Novom Sadu. Talas promena već tada se osećao, jer su pravo glasa prvi put imale i žene, a i one su bile među 757 poslanika Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, koji su jednoglasno odlučili da se neizostavno Vojvodina prisajedinjuje Kralјevini Srbiji. Ta odluka bila je preduslov za nacionalni opstanak u jedinstvenoj srpskoj državi. Siguran sam da je Velika narodna skupština te davne godine donela dobro svima u Vojvodini, uprkos našim razlikama koje toliko negujemo i čuvamo, a koje nas i čine ovako posebnim. I danas smo okuplјeni oko plemenitih cilјeva – da čuvamo ovu državu, da čuvamo naš narod, da negujući istoriju i istinu stvaramo uslove da naša deca sutra imaju kvalitetniji život u jednoj normalnoj, pristojnoj i uređenoj Srbiji, u Srbiji koja svima pruža jednake šanse. A naš Novi Sad, grad velike odluke 1918. godine, danas je grad koji ne propušta šanse da bude još bolјi, da uvek bude ponos svih nas - rekao je gradonačelnik.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je 25. novembar izuzetno bitan, identitetski određujući datum za Srbiju.

- Događaj iz 1918. godine, volјa izražena na Velikoj narodnoj skupštini i širom budućih jugoslovenskih krajeva, zauzima važno mesto u sveukupnoj istoriji naše zemlјe. Danas jeste praznik za sve građane Srbije, bio je to i prethodnih 98 godina, ali se o njegovom značaju manje govorilo. Zato ću Vladi Republike Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima kako bi 25. novembar postao državni praznik – rekao je predsednik Nikolić naglasivši da je uveren da će taj predlog naići na nepodelјeno odobravanje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je obraćajući se prisutnima da 25. novembar 1918. godine predstavlјa najznačajniji dan u istoriji severnog dela Srbije, i da je jedan od najznačajnijih dana u srpskoj istoriji uopšte.

- On je kruna vekovne nepokoleblјive borbe naših slavnih predaka. Moramo da dokazujemo svakog dana da smo vredni njihove žrtve, radeći predano za svoj narod i zemlјu i samo tako ćemo ispuniti njihov zavet i pokazati da smo ih dostojni- rekao je Igor Mirović.

Učesnici umetničkog programa bili su mešoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac“ iz Petrovaradina, Tamburaški orkestar RTV Vojvodine, bunjevačko KUD „Aleksandrovo“ iz Subotice, a poetske i prozne tekstove govorili su glumci Želјka Jelić, Jugoslav Krajnov iz Novog Sada i glumac Miloš Stanković iz Subotice.

Novi Sad, 25. novembar 2016. godine