Čitaj mi

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 270. ROĐENDANA GRADA NOVOG SADA

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada održana je u Srpskom narodnom pozorištu, a tom prilikom gradonačelnik Miloš Vučević uručio je Februarsku nagradu redovnom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i upravniku Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Tihomiru Vejnoviću. Uz čestitke dobitniku Februarske nagrade gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je važno da i u 270-tim godinama, i u onima koje tek dolaze, Novi Sad ostane mlad u idejama, u nastojanjima da usvaja nove standarde, da bude moderniji, razvijeniji, da bude sve bolјe, i bolјe mesto za život.

- Ako danas naš grad pogledate iz dva ugla, onog na papiru, u godišnjim statistikama, i iz ugla stvarnog života, videćete da nezaustavlјivo ide napred. Zato što gradimo ono što su drugi rušili. Zato što su se bačka i sremska strana konačno na još jednom mestu uhvatile za ruke, premostivši Dunav. Zato što će radio-televizija na 14 jezika konačno dobiti svoj dom. Zato što će naša pamet dobiti još jedan Naučno istraživački centar. Zato što gradimo puteve, vrtiće, škole, bolnice, domove zdravlјa, koncertnu dvoranu, i trudimo se da svaki deo grada bude jednako važan. Zato što imamo najbolјe festivale, dve evropske titule, zato što smo humani – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Tokom svečane akademije prikazan je kratak film o dobitniku Februarske nagrade koja je namenjena onima čija dela pružaju izuzetan i trajan doprinos svemu onome čime se Novi Sad diči, i po čemu se prepoznaje u svetu. Naglašavajući da Februarska nagrada pripada celom kolektivu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prof. dr Tihomir Vejnović zahvalio se na priznanju i rekao da je u poslednjih 30 godina preko 100 000 Novosađanki i Novosađana došlo na svet.

Novi Sad obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kralјevskog grada. U okviru kulturno-umetničkog programa svečane akademije, državnu himnu i kompoziciju ”Srpkinja” Isidora Bajića interpretirao je hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, kao i kompoziciju ”Srpske rapsodije” na VII Rukovet Stevana Mokranjca, a u saradnji sa orkestrom i folklornim ansamblom „Vila“ iz srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“.

Novi Sad, 1. februar 2018. godine