Čitaj mi

ODRŽANA SLIKARSKA KOLONIJA U ORGANIZACIJI HRVATSKOG KULTURNOG CENTRA

Slikarska kolonija pod nazivom ''Poklon za budućnost'' održana je u Petrovaradinu u okruženju crkve Gospe Snježne na Tekijama, a organizator je Hrvatski kulturni centar u saradnji sa HKPD ''Stanislav Preprek'' i HKPD ''Franjo Štefanović'' iz Novog Sada. Hrvatski umetnici iz Subotice, Sombora, Vukovara, Osijeka i Novog Sada uzeli su učešće u koloniji, a njih su obišli i predstavnici Grada Novog Sada, članovi Gradskog veća Dalibor Rožić i Aleksandar Kravić.

- Jako nam je drago što je Hrvatski kulturni centar organizovao ovako kvalitetan događaj i okupio slikare iz vojvođanskih i hrvatskih gradova da zajedno stvaraju. Nama je izuzetno važno da negujemo stvaralaštvo svih nacionalnih zajednica koje žive u Novom Sadu, i da pružimo podršku takvim kulturnim sadržajima. To su vrednosti za koje se zalaže Grad Novi Sad, a na njima posebno insistira Evropska prestonica kulture. Mi smo već pokazali da želimo da stvorimo najbolje uslove za razvoj kulture, umetnosti i interkulturalnog dijaloga, a cilj nam je da se u tom smislu dalje razvijamo – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Prema rečima direktora Dragana Dražena Ilića, Hrvatski kulturni centar osnovan je sa ciljem unapređenja, saradnje i razumevanja na polju kulture, obrazovanja i dobrosusedskih odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Bavi se očuvanjem jezika, kulture, umetnosti i hrvatskih spomenika kulture u Srbiji, a samostalno funkcioniše od 2013. godine.

Hrvatski kulturni centar do sada je realizovao brojne projekte i učestvovao na važnim manifestacijama koje organizuju ustanove kulture u Srbiji, a po rečima organizatora ova kolonija ima humanitarni karakter i predstavlja simboličan izraz zahvalnosti za dobru saradnju sa Gradom Novim Sadom. Naime, nakon završetka slikarske kolonije plan je da slike budu prodate na aukciji, a da novac bude uplaćen Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu.

Novi Sad, 2. jun 2018. godine