Čitaj mi

ODRŽANA PRVA NOVOSADSKA NEDELjA PONOSA

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković prisustvovala je finalnom događaju u okviru prve Novosadske nedelјe ponosa koju su organizovali Grupa ”Izađi” iz Novog Sada, u saradnji sa „Beograd prajdom“ uz podršku Grada Novog Sada i „Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019“. Manifestacija, koja je počela 13. maja, se održava tokom nedelјe obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, a završne aktivnosti su bile predstavlјene danas na Trgu Republike.

- Grad Novi Sad je jedan od brojnih gradova u svetu koji je uklјučen u obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. LGBTI populacija spada u grupu najosetlјivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilјa, pa i govoru mržnje. Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama i to u okviru dvogodišnjeg projekta “Umreženi za pobolјšanje položaja LGBTI osoba u Srbiji“. Podsećam i na to da je u decembru te godine potpisan Memorandum o saradnji između 13 pokrajinskih i gradskih institucija i organizacija civilnog društva, gde je Grad Novi Sad preuzeo ulogu koordinatora i sa ostalim članovima Lokalne mreže započeo aktivnu saradnju po pitanju prevencije diskriminacije i podrške. U junu mesecu 2018. otvorili smo i Kancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama, i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želјa je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo – rekla je Ljilјana Koković i čestitala Grupi „Izađi“ na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije “Novosadska nedelјa ponosa”.

Organizatori su naveli da je cilј manifestacije i javnog skupa ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje njihove vidlјivosti, kao i osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta.

Novi Sad, 17. maj 2019. godine