Čitaj mi

ODRŽANA PROSLAVA SUBNORA POVODOM DANA OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Dana, 23. oktobra 1944. godine jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije ušle su u Novi Sad i time okončale trogodišnju okupaciju. Novi Sad danas obeležava 75 godina od oslobođenja grada od fašizma u Drugom svetskom ratu, a tim povodom SUBNOR grada Novog Sada upriličio je Svečanu akademiju. Tom prilikom, prisutne u Domu vojske pozdravio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević koji je ukazao na važnost negovanja istorije i antifašističke tradicije.

-Kao i svake godine, 23. oktobra, u Novom Sadu nizom prigodnih programa slavimo ovaj značajan datum. Naša je obaveza da ne zaboravimo sve one koji su dali život u borbi za oslobođenje Novog Sada koji danas korača koracima slobode i pokazuje da je kuća za sve koji žele tu da žive, bez obzira na nacionalnost ili veru. Novi Sad je aktuelna Omladinska prestonica Evrope, biće i Evropska prestonica kulture i mi činimo sve kako bi suzbili svaki oblik fašizma i našoj deci pružili dobre uslove za život -izjavio je Srđan Kružević.

U okviru programa Svečane akademije zameniku gradonačelnika Novog Sada Srđanu Kruževiću uručena je povelja koju SUBNOR Srbije dodeljuje Gradu Novom Sadu za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije.

Zamenik predsednika SUBNOR-a Srbije, general Vidosav Kovačević je istakao da zahvalnost za to što 75 godina živimo u slobodi dugujemo borcima Narodnooslobodilačke vojske i saborcima iz Crvene armije koji su oslobađali Srbiju, Beograd i Novi Sad u II Svetskom ratu.

-SUBNOR Srbije sa ponosom čuva i razvija kulturu sećanja na našu slavnu partizansku i antifašističku prošlost. Borimo se koliko možemo, svedoci smo pokušaja prekrajanja istorije poslednjih godina, ali imamo podršku Predsednika države i Vlade Srbije i to nam daje snagu da lakše nosimo barjak antifašizma i slobodarstva – rekao je general Kovačević.

Novi Sad, 23. oktobar 2019. godine