Čitaj mi

ODRŽANA MANIFESTACIJA „ČUTI I RAZUMETI“

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Lidija Tomaš prisustvovala je manifestaciji „Čuti i razumeti“ koja se održava povodom obeležavanja Svetske nedelјe gluvih i nagluvih osoba. Ovu akciju je pre deset godina, uz pomoć prijatelјa i lјudi dobre volјe, pokrenula kompanija „Audiovox“ koja u našoj zemlјi važi za lidera na tržištu u oblasti audiologije i audiološke opreme, a partner ovogodišnje manifestacije je i ŠOSO „Milan Petrović“.

-Obeležavanje Svetske nedelјe gluvih i nagluvih je izuzetna prilika da svi zajedno skrenemo pažnju javnosti na izazove sa kojima se osobe oštećenog sluha svakodnevno susreću. Pre svega utičemo na otklanjanje svih mogućih prepreka i usmerimo rad u pravcu podrške i razvoja znakovnih jezika. Grad Novi Sad finansira brojna udruženja osoba sa invaliditetom, a prioritetna grupa su svakako udruženja koja se bave unapređenjem položaja ovih osoba. Dugi niz godina Grad izdvaja sredstava i za „Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik – Novi Sad“ za gluve i nagluve. Pravilnim odnosom prema gluvim i nagluvim osobama, kako u obrazovnom smislu, tako i šire, pozitivno delujemo na njihovo uklapanje u društvenu sredinu. Grad će uvek podržavati ovakve akcije jer prepoznaje vrednost ideje da pomogne da se deca sa oštećenim sluhom, kao i sva druga deca,  integrišu u naše društvo. Grad takođe nastoji da u punoj meri pruži podršku svima koji se bave obezbeđivanjem bolјih uslova za život osobama kojima je dodatna podrška neophodna. Naglasila bih da podržavamo udruženja osoba sa invaliditetom tokom čitave godine, a Svetska nedelјa gluvih i nagluvih osoba je samo povod za dodatno skrenemo pažnju javnosti na njih - rekla je Lidija Tomaš.

Prema rečima menadžerke kompanije „Audiovox“ Gorice Mladenović osnovna aktivnost u okviru akcije „Čuti i razumeti“ je organizovanje druženja dece sa oštećenim sluhom iz više gradova.

- Pored ovoga upriličili smo i niz pratećih aktivnosti, kao što su i besplatna provera sluha, organizovanje anketa i istraživanja koja obrađuju teme bitne osobama sa oštećenim sluhom. Trudimo se da svake godine što više nacionalnih i lokalnih medija isprati ovaj događaj i upozna javnost sa problemima i poteškoćama sa kojima se osobe sa oštećenim sluhom susreću u svakodnevnici - rekla je Gorica Mladenović i dodala da su u proteklih deset godina ovu akciju podržale mnoge poznate ličnosti iz društvenog života.

Nakon prigodnog programa u kojem su nastupili novosadski muzičari i hor „Ison“ deca su sa vodičem Turističke organizacije Novog Sada imala priliku da obiđu Petrovaradinsku tvrđavu i posete Muzej Grada Novog Sada.
          
Novi Sad, 24. septembar 2022. godine