Čitaj mi

ODRŽANA КONFERENCIJA „DIJALOGOM DO ORIGINAL PROIZVODA“

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je otvaranju konferencije  „Dijalogom do original proizvoda“ koju organizuje Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“.

Кonferencija je u sklopu istoimenog projekta koji ima za cilj povećanje vidljivosti i razumevanje značaja saradnje udruženja i javnih vlasti za obezbeđivanje promovisanja proizvoda sa oznakom porekla.

-U svetu su sve više na ceni autentični, tradicionalni proizvodi sa geografskim poreklom. Oni svojim kvalitetom na najbolji način promovišu područja sa kojih dolaze, a sa druge strane oznaka geografskog porekla je značajno marketinško sredstvo koje proizvođaču garantuje prednost u odnosu na konkurenciju u tržišnoj utakmici. Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova tržišna valorizacija je nacionalni interes. Grad Novi Sad je to prepoznao i od 2016. godine subvencioniše sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla. Ukupna sredstva za ove namene u periodu od 2016 do 2021. godine iznose skoro devet miliona dinara i dodeljena su udruženjima „Futoški sveži i kiseli kupus“,  Društvu pčelara „Jovan Živanović“ i OZZ „Begečki povrtari“ te je oko 80 proizvođača sa teritorije Grada dobilo sertifikat za proizvode sa oznakom geografskog porekla -  rekao je Milorad Radojević.

Nakon uvodnog dela konferencije usledili su paneli na teme „Dijalogom do original proizvoda“ i „Partnerstva na lokalu“ a učesnici su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za intelektualnu svojinu, Saveza „Original Srbija“, asocijacije „Etno mreža“, Instituta „FINS“, konsultantske kuće „SEEDEV“ kao i predstavnici Grada Novog Sada i Sombora.

Partner na projektu „Dijalogom do original proizvoda“  je „Etno mreža“ – asocijacija koja okuplja udruženja rukotvorina i neprehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a preko konkursa Beogradske otvorene škole Savez proizvođača je dobio podršku za ovaj projekat koji finansira Evropska unija.

Novi Sad, 27. oktobar 2021. godine