Čitaj mi

ODRŽANA AKCIJA "PRAVILNU ISHRANU BIRAMO MI, TAKO ĆEMO BITI ZDRAVIJI"

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je akciji, koju u okviru projekta "Pravilnu ishranu biramo mi, tako ćemo biti zdraviji" organizuje Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad.

- Prema podacima sa sistematskih pregleda studenata Univerziteta u Novom Sadu,  30 % studenata ima problem sa  prekomernom telesnom težinom i gojaznošću, a kod studentkinja je češće zastupljena pothranjenost i to kod 15 % ispitanica - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao - Ovom akcijom želimo da im skrenemo pažnju na to šta je kvalitetna hrana i koje prehrambene navike treba da usvoje kako bi unapredili svoje zdravstveno stanje. 

Prema rečima epidemiologa Lidije Turo akcija "Pravilnu ishranu biramo mi, tako ćemo biti zdraviji" ima za cilj da doprinese podizanju svesti studenata o neophodnosti uvođenja pozitivnih gastronomskih navika  imajući u vidu da je pravilna ishrana jedan od uslova za kvalitetan i dug život i dobru psihofizičku kondiciju, dok nepravilna ishrana može da bude uzrok raznih zdravstvenih problema.

U okviru akcije studentima je predstavljena izložba namirnica koje se preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, sa smera Gastronomija spremali su obrok od svežeg voća i povrća, a volonteri Zavoda su davali informacije o značaju i hranljivosti pojedinih namirnica, kao i o njihovoj pripremi. Takođe, studenti volonteri su anketirali svoje vršnjake o njihovim navikama, delili promotivni zdravstveno-edukativni materijal, merili stepen uhranjenosti i ukazali na značaj preventivnih pregleda.

Novi Sad, 24. oktobar 2013. godine