Čitaj mi

ODRŽAN STRUČNI SEMINAR O USMENOM IZRAŽAVANJU ZA ZAPOSLENE U OSNOVNIM ŠКOLAMA

U Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“ održava se dvodnevni stručni seminar „Progovori da vidim ko si“ koji ima za cilj razvoj kompetencija zaposlenih u osnovnim školama. Seminar realizuje Udruženje „Izražajnost“ u okviru nacionalnog projekta „Negujmo srpski jezik“, a učiteljima i profesorima iz novosadskih škola, na temu dikcije, verbalne i neverbalne komunikacije govorili su komunikolog Slobodan Roksandić, glumci Milan Bosiljčić i Marko Milovanović i univerzitetski profesor tehnike glasa dr Agota Vitkai Кučera.

Seminaru je prisustvovala i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja je istakla da Grad prepoznaje značaj takvog usavršavanja zaposlenih u školama i da je opredelio sredstva kako bi projektom bila obuhvaćena i 300 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Novog Sada.

- Želeli smo da u ovaj projekat uključimo i decu jer ona, u najvećoj meri, u komunikaciji koriste prečice i ne obraćaju mnogo pažnje na pravilno izražavanje i kulturu govora. Budžet za obrazovanje u Novom Sadu iznosi šest milijardi dinara, subvencionišemo boravak dece u vrtićima, završili smo vrtić u Orahovoj ulici, a uskoro završavamo i Isidorinu gimnaziju, zatim školu „Ivan Gundulić“, Muzičko-baletsku školu i krećemo sa rekonstrukcijama OŠ „Vasa Stajić“ i Srednje medicinske škole. Pored toga mi ulažemo i u profesionalna usavršavanja profesora i dece kako bi kvalitet obrazovanja u našem gradu bio na visokom nivou - izjavila je Dina Vučinić.

Osnivač Udruženja "Izražajnost" iz Beograda, glumac Milan Bosiljčić objasnio je da će 40 radionica, od po četiri sata, za novosadske đake biti održane do kraja godine.

- Naša ideja je da podignemo kulturu govora na viši nivo. Svi smo svesni da je u današnje vreme ona zapostavljena, deca sve manje koriste reči srpskog porekla, a pisana komunikacija se primenjuje u govoru. Prema podacima Matice srpske naš jezik ima preko pola miliona reči a statistika pokazuje da u komunikaciji koristimo u proseku dve hiljade reči. Mi podstičemo mlade da pronađemo adekvatnu zamenu za engleske reči i da ih u svakodnevnoj komunikaciji što više koristimo. Takođe želimo da usvoje veštine da sutra i na tržištu rada i životu uopšte znaju da se lepo i jasno izraze i komuniciraju.  Oko 300 novosadskih školaraca će proći kroz obuku i dobiti jasne smernice kako da unapređuju svoju kulturu govora što će, nadam se, doprineti pokretanju svesti kako je pravilno izražavanje važno za naš život- istakao je Milan Bosiljčić.

Novi Sad, 26. oktobar 2021. godine