Čitaj mi

ODRŽAN SASTANAK VUČEVIĆA I AMBASADORA MAROKA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Kralјevine Maroko Nј.E. Mohamedom Aminom Belhažom. Gradonačelnik se zahvalio ambasadoru na poseti, a Belhaž je čestitao Novom Sadu na zvaničnom preuzimanju titule Evropske prestonice kulture i poželeo uspešnu 2022. godinu kada će programske aktivnosti tog projekta biti realizovane.

Zvaničnici su vodili razgovor u skladu sa tim da je navršeno 65 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kralјevine Maroko, ocenivši da su ti odnosi tradicionalno prijatelјski, ali i razvojni. Na sastanku je zaklјučeno da postoji veliki prostor za pospešivanje saradnje na polјima kulture, ekonomije i turizma, a posebno imajući u vidu značaj projekta EPK za Novi Sad, Srbiju i region.

- Novi Sad će biti mesto susreta umetnika iz celog sveta, centar kulture Ervope i bitan faktor razvoja. Sve će to doprineti turizmu, privredi i uopšte velika je prilika da se oko dobrih ideja umreže lјudi iz različitih zemalјa, te da tako iznedre inovativne programe i procese. U tom pogledu, otvoreni smo i za svaki vid razmene i saradnje sa gradovima Maroka, kao afričke zemlјe najbliže Evropi – istakao je Vučević.

Sagovornici su izrazili zadovolјstvo što Srbija i Maroko gaje uzajamno poštovanje i zalažu se za teritorijalni integritet i suverenitet i ocenili da na tako čvrstim vezama, prijatelјstvo može samo da se razvija, i to, između ostalog, pojedinačnim projektima na nivou gradova.

''Maroko u Srbiji'' i ''Srbija u Maroku'' biće okosnice obeležavanja 65. godišnjice diplomatskih odnosa, pa će tokom ove godine biti organizovani različiti događaji koji će doprineti još bolјoj saradnji dve zemlјe, a neki od njih biće upriličeni i u Novom Sadu.

Novi Sad, 20. januar 2022. godine