Čitaj mi

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA INSTITUTA ZA REGIONE EVROPE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić primio je predstavnike Instituta za regione Evrope koji ovih dana borave u Novom Sadu. Sastanku u Gradskoj kući prisustvovali su bivši guverner pokrajine Salcburg i predsednik upravnog odbora Instituta prof. dr Franc Šausberger, savetnik Instituta dr Mihael Šafer, generalni sekretar Instituta dr Joakim Fric i  počasni konzul Republike Austrije u Novom Sadu Zoran Tadić.

Delegaciju Grada Novog Sada, pored zamenika gradonačelnika, činili su šef Kabineta gradonačelnika Žarko Mićin, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik Gradonačelnika za međunarodnu saradnju Aleksandar Petrović i direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Prisutni su razgovarali o potencijalnoj kandidaturi Novog Sada za članstvo partnera Instituta evropskih regiona. Predsednik upravnog odbora Instituta prof. dr Franc Šausberger uputio je i zvaničan poziv za učešće Novog Sada na Samitu Evrope, značajnoj konferenciji koja se bavi investiranjem u regione i gradove Zapadnog Balkana, a koja se održava od 23. do 25. oktobra, u Salcburgu.

Jedna od tema sastanka bila je i realizacija projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Zamenik gradonačelnika Milan Đurić upoznao je delegaciju Instituta  sa drugim važnim projektima, kao i sa izazovima sa kojima se Novi Sad suočava tokom pandemije korona virusa i pred predstojeću globalnu energetsku krizu. On je, tom prilikom, pozvao austrijske privrednike da posredstvom Privredne komore Vojvodine uzmu učešće na ovogodišnjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji ove godine obeležava 90 godina postojanja, kao i 100 godina od osnivanja Novosadskog sajma.

Novi Sad, 22. avgust 2022. godine