Čitaj mi

ODRŽAN SASTANAК NA TEMU UNAPREĐENJA VERONAUКE U OBRAZOVNOM SISTEMU

U Hramu rođenja presvete bogorodice u Sremskoj Кamenici, u prisustvu Episkopa sremskog gospodina Vasilija, održan je sastanak sa ciljem unapređenja veronauke, kao nastavnog predmeta u osnovnim i srednjim školama iz Sremskog okruga.

Sastanku je pored predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i direktora škola prisustvovala i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja je izrazila razumevanje i spremnost da zajedno sa predstavnicima nadležnih institucija pomogne u unapređenju statusa veronauke.

Predstavnici Crkve su istakli da je veronauka pronašla svoje mesto u obrazovnom sistemu i da ostvaruje rezultate, ali i da postoji prostor za unapređenje, te predložili da se razmotre slabe tačke koje se odnose na nedostatak udžbenika, status veroučitelja, kao i mogućnost da se uvede ocenjivanje kao stimulacija učenika.

Prisutni su se složili da je vaspitanje i obrazovanje dece i mladih ljudi izuzetno važan i odgovoran zadatak, u kojem značajnu ulogu ima i veronauka. Istaknuto je da se taj predmet uvodio postepeno, da je sistemski regulisan i da nema problema sa kadrom, ali da se sve što je do sada urađeno može unaprediti. Na kraju je zaključeno da se mnogi nedostaci mogu prevazići zalaganjem veroučitelja i da od njihove posvećenosti i kvaliteta rada mnogo toga zavisi.

Novi Sad, 15. april 2021. godine