Čitaj mi

ODRŽAN PRIJEM U GRADSKOJ KUĆI ZA PITOMCE FONDACIJE ''PRIVREDNIK''

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević priredio je prijem za pitomce Srpskog privrednog društva Fondacije ''Privrednik'' čija je osnovna delatnost stipendiranje darovitih i uspešnih učenika srednjih škola i studenata. Reč je o instituciji izuzetne istorije, bogate tradicije i velikog značaja za društvo, koja funkcioniše zahvalјujući dobrotvorima i donatorima, a Grad Novi Sad je jedan od dugogodišnjih partnera.

- Fondacija „Privrednik“ i Grad Novi Sad nastavlјaju uspešnu saradnju u interesu cele zajednice, a pre svega đaka i studenata koji dobijaju podršku od ove najveće i najznačajnije zadužbinarske organizacije u novijoj istoriji našeg naroda. Za 2020. godinu u budžetu Grada je predviđeno da se obezbede sredstva za stipendije za ukupno 50 đaka i studenta u iznosu od 10.500 dinara po stipendisti. Pre šest godina je 38 studenata i đaka dobijalo 5 080 dinara, a danas njih 50 dobija po 10 500 dinara. Grad je partner svima onima koji ulažu u budućnost, odnosno u znanje, jer im se time mladima omogućava da isklјučivo svojim radom i zalaganjem, uspeju u životu. U pitanju je jedna plemenita misija i nama predstavlјa privilegiju i čast da budemo deo takve organizacije i da ove mlade lјude uverimo da mogu napredovati u životu učeći i radeći marlјivo. Verujemo da je ova država dobro mesto za život i poruka koju zajednički šalјemo je da zaista sunce tuđeg neba ne greje kao ono u domovini. Mi želimo da ova deca imaju najbolјe uslove za obrazovanje i neka se školuju gde god žele, ali isto tako snažno želimo da svoju dalјu budućnost nađu u ovoj zemlјi, da ovde rade i stvaraju porodice. Tako će i oni jednog dana biti dobrotvori i pokrovitelјi nekim novim studentima i učenicima zahvalјujući svom uspešnom radu, i nastaviti priču „Privrednika“ koja ima dugu i bogatu tradiciju - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Upravitelј Fondacije „Privrednik“ prof. dr Jova Radić istakao je da je ta organizacija veoma zahvalna Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću koji omogućavaju da Fondacija nastavi da živi.

- Mnoge institucije i pojedinci su podstaknuti upravo primerom Grada Novog Sada i vrlo smo zahvalni svima na onome što pružaju „Privredniku“. Dobili smo za svoj rad jedno od najvećih priznanja, a to je Svetosavska nagrada. Ove godine smo udvostručili broj pitomaca sa univerziteta u Prištini i to opet indirektno zahvalјujući pomoći Grada Novog Sada, jer smo oslobodili sredstva iz privatnih donacija da možemo više pomoći našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. Takođe, formiraćemo jedan Fond solidarnosti iz koga ćemo zajedno sa „Privredikom“ u Zagrebu i Banja Luci pomoći onima koji su najbolјi među najbolјima da mogu učestvovati sa svojim stručnim radovima na međunarodnim studentskim susretima i sesijama. Želimo time da nastavimo da negujemo ono najbolјe i najvrednije – rekao je prof. dr Jova Radić.
Grad Novi Sad pomaže u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata putem Humanitarnog fonda "Privredik" sa kojim ima zaklјučen ugovor o saradnji, a u skladu sa mogućnostima budžeta Grada.

Novi Sad, 27. decembar 2019. godine