Čitaj mi

ODBAČENE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV GRADONAČELNIKA I GRADSKOG VEĆA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić sazvao je konferenciju za novinare u Gradskoj kući, nakon što je Republičko javno tužilaštvo saopštilo da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo krivičnu prijavu Agencije za borbu protiv korupcije podnetu protiv gradonačelnika Novog Sada i 12 članova Gradskog veća.

- Izražavamo zadovoljstvo što je nadležno državno tužilaštvo utvrdilo da je podneta krivična prijava neosnovana. Svako u Novom Sadu je znao da ova gradska vlast ne može da odgovara za nešto u čemu nije učestvovala. Odbacivanje krivične prijave ima višestruki značaj.
Ovim su stvorene pretpostavke da Privredni sud u Novom Sadu može nepristrasno da odlučuje o sporu između ATP "Vojvodina" i Grada Novog Sada zato što je ročište zakazano za 13. februar, a iz teksta krivične prijave nesumnjivo proizilazi da je Agencija već presudila da je jedna od strana u sporu u pravu, a da druga ne izvršava svoje obaveze. Zato zahtevamo utvrđivanje odgovornosti direktorice Agencije, gospođe Zorane Marković i drugih odgovornih lica, kao i razjašnjenje svih okolnosti iz spornog ugovora, jer je to nešto čime je trebala da se bavi Agencija. – rekao je Igor Pavličić i napomenuo da se u slučaju podnošenja prijave radilo ili o grubom prekoračenju ovlašćenja i nestručnosti, što je i pokazalo odbacivanje prijave nenadležnom organu, ili su u pitanju bili neki drugi motivi koje treba utvrditi.

Gradonačelnik je naglasio da se Agencija nije bavila onima koji su sklapali ugovor, već se bavila sadašnjom gradskom strukturom koja nije mogla da utiče na ono što je neko drugi uradio uprošlosti, i koja čini sve da zaštiti imovinu Grada. Zbog toga što su podnošenjem te prijave načinjeni mnogobrojni propusti, gradonačelnik je rekao da direktorica Marković treba da podnese ostavku kao moralni čin, kao i to da će se Gradsko veće Novog Sada obratiti nadležnom sudu radi zaštite prava i interesa Grada. O svemu će biti obavešten i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju gospdin Jelko Kacin.

Novi Sad, 8. februar 2012. godine