Čitaj mi

OBUKA I OBRAZOVANJE NEZAPOSLENIH LICA I STRUČNO USAVRŠAVANJE ZAPOSLENIH AKTERA IZ OBLASTI TURIZMA

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je predstavljanju Programa „Obuka i obrazovanje nezaposlenih lica i stručno usavršavanje zaposlenih aktera iz oblasti turizma“ koji sprovodi Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“ u saradnji sa Gradskom upravom za privredu.

Osnovni cilj programa je da omogući dokvalifikaciju zaposlenih u turističkom sektoru Novog Sada kao vid celoživotnog učenja, kao i dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih lica koja duži period nemaju posao za zanimanja turističko-ugostiteljskog smera.

-Grad Novi Sad poslednjih nekoliko godina ima snažnu ekspanziju kada je reč o turizmu. Tokom 2018. godine u našem gradu je ostvareno više od 452 hiljade noćenja, dok je u 2017. godini taj broj iznosio oko 250 hiljada. Prateći te trendove, ali i dve titule koje grad ima, probudio se i privatni sektor, te je sve više smeštajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata. Gradska uprava za privredu je analizirajući situaciju došla do saznanja da postoji nesrazmera u ponudi i potražnji na tržištu rada kada govorimo o kadrovima, ali i o nivoima znanja onih koji već rade u oblasti turizma. Iz tog razloga izdvojili smo šest miliona dinara kako bi 150 ljudi prošlo ove obuke, koje će se na kraju završiti studijskim putovanjem. Drago nam je što ćemo to raditi sa eminentnom institucijom kao što je „HORES“ i siguran sam da će ove obuke dati rezultate. Zajednički cilj nam je podizanje kompetentnosti aktera u domenu turizma Grada Novog Sada i konkurentnosti turističke destinacije Novi Sad, zatim doprinos povećanja broja dolazaka i noćenja turista, povećanja potrošnje po jednom turisti i stimulisanje privatnog sektora - rekao je Radojević. 
 
Obuke za obe ciljne grupe obuhvataju i praktični deo obuke, odnosno posete najboljim praksama u regionu. Edukacija zaposlenih iz oblasti turizma vršiće se kroz organizovanje radionica u domenu turizma i obuhvatiće 50 polaznika, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora. Fokus edukacija za zaposlene biće na destinacijskom menadžmentu, digitalnom marketingu i prodaji, razvoju proizvoda, brendiranju i pozicioniranju destinacije kao i dostupnim fondovima za finansiranje projekata. Obuka za nezaposlene uključiće 100 polaznika sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a zanimanja za koje se vrši obuka su recepcioner, kuvar, sobarica, konobar i velnes saradnik, a svi polaznici nakon obuke dobiće sertifikate.

Događaju su prisustvovali i direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“ dr Geori Genov, kao i direktor hotela „Šeraton“ Jovan Mladenović.

Direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“ dr Geori Genov je naglasio da se za izvođenje obuka angažuju najeminentniji predavači koji imaju formalno obrazovanje iz predmetnih oblasti kao i višegodišnje radno iskustvo na vodećim pozicijama i u realizaciji obuka za grupe.

-Uspostavili smo i ugovornu saradnju sa eminentnim hotelijerima i restoraterima širom Srbije kako bi se obezbedili tehnički kapaciteti za kontinuirano sprovođenje obuka. Preliminarni rezultati pokazali su da se od oko 700 nezaposlenih lica, njih oko 520  zaposlilo zahvaljujući kompetencijama koje su stekli na obuci – naglasio je dr Geori Genov.

Najveći deo obuka će se sprovoditi u hotelu „Šeraton“, a direktor hotela Jovan Mladenović  je rekao da ovakve edukacije za „Šeraton“ znače dostupnost pravom obrazovanju kadrova što dalje utiče ne samo na konkurentnost destinacije već i na imidž.

Zainteresovani prijave mogu podnositi Gradskoj upravi za privredu i Poslovnom udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede „HORES“.

Novi Sad, 16. maj 2019. godine