„Obnovlјiva energija u gradovima“ - "Renewable Energy in Cities" ("REC")

U okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija, odobrena su sredstva za projekat „Obnovlјiva energija u gradovima“ / "Renewable Energy in Cities" ("REC"). Nosilac projekta je Grad Osijek, a partneri su UNDP Hrvatska i Grad Novi Sad sa Agencijom za energetiku Grada Novog Sada i Elektrotehničkom školom „Mihajlo Pupin“. Cilј Projekta je da se zajedničkim radom, razmenom znanja i iskustava, formiranjem demo-učionice u Elektrotehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'', organizovanjem radionica u 12 gradova Vojvodine i izradom promotivnih materijala, podigne svest o potrebi razvoja i korišćenja obnovlјivih izvora energije.

Ukupna vrednost projekta iznosi 447.264 evra, od čega vrednost projekta koja se odnosi na Grad Novi Sad iznosi 188.061,04 evra. Realizacijom projekta Novi Sad je dobijen i potpun energetski pregled pet javnih zgrada, kao osnov za donošenje odluka o njihovoj rekostrukciji, a implementacija Informativnog sistema za upravlјanje energijom (ISGE) je obezbedila sistematsko praćenje i upravlјanje energijom u javnim zgradama.

Ukupna vrednost projekta je 447.264 EUR. Vrednost dela projekta koji se odnosi na Novi Sad je 188.061 EUR. Od ove sume EU je finansirala 84%, a preostala sredstva je obezbedio Grad Novi Sad.