Čitaj mi

OBELEŽENO DVA VEKA OD ROĐENјA JOSIFA RUNјANINA

Prigodnim programom i polaganjem venaca na grob Josifa Runjanina (1821-1878) na Uspenskom groblјu u Novom Sadu obeleženo je 200 godina od rođenja potpukovnika koji je bio kompozitor, rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji, a poreklom iz Loznice. Nјegova poznata dela su ''Rado ide Srbin u vojnike'' i ''Lijepa naša domovino''. Događaju, koji je organizovalo Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije i Hrvtaske, kao i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovolјstvo što je Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine, nakon gotovo jednog veka, obnovio spomenik Josifu Runjaninu.

- Josif Runjanin mnogo je zadužio i Hrvate i Srbe. Nije se nikad odrekao srpskog porekla i pravoslavne vere, a lјubav je poklonio i hrvatskoj državi i narodu. On je iskreno verovao u južnoslovensku slogu i bratstvo, u zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost otrgnut je iz sećanja, a malo i nezgrapan u kontekstu današnjih srpsko-hrvatskih odnosa, ali možda i ovaj simboličan događaj bude signal da jedni druge bolјe čujemo i razumemo, da pričamo o budućnosti, uzdajući se u najbolјe primere iz prošlosti, kao što je Josif Runjanin – rekao je gradonačelnik Vučević. On je naglasio da Grad Novi Sad neguje kulturu sećanja te da su u tom kontekstu obnovlјeni brojni nadgrobni spomenici, poput onog Svetozaru Miletiću posle sedam decenija, potom spomenika ''Porodica'' na Keju žrtva racije i spomen groblјa na Novom groblјu.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da je obeležavanje ove godišnjice važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, zato što je Josif Runjanin stvorio istorijsku sponu između dva naroda.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić istakla je da, kao Srbin koji je komponovao hrvatsku himnu, Josif Runjanin svojim primerom poučava da pripadnici nacionalne manjine treba da daju svoj maksimalan doprinos državi u kojoj žive, ali i da čuvaju svoj nacionalni identitet. Kako je izjavila, poruka njegovog života je da narodi mogu stajati zajedno i započeti nove projekte za dobru budućnost.

Novi Sad, 17. decembar 2021. godine