Čitaj mi

OBELEŽENA STOGODIŠNJICA ORGANIZACIJE REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obeležavanja stogodišnjice Organizacije rezervnih vojnih starešina koja je osnovana kao Udruženje rezervnih oficira i ratnika, 15. septembra 1919. godine u Beogradu, na godišnjicu otpočinjanja proboja Solunskog fronta.

-Кada neko proslavlja 100 godina rada to je dokaz i potvrda opravdanosti osnivanja takve organizacije. Svi članovi imaju i privilegiju, ali i veliku obavezu, s obzirom na to da je jedan od inicijatora osnivanja ove organizacije veliki vojvoda Stepa Stepanović, i da je za njen rođendan odabran značajan istorijski datum. Čast je biti deo velike porodice koja egzistira jedan vek, a rezervne vojne starešine su uvek bile na visini zadatka i u mirnodopskim i u ratnim uslovima. Proživeli su sudbinu našeg naroda i naše države, pre svega u 20. veku, koji je bio turbulentan i bolan za nas. Dugujemo im veliko hvala, jer su uvek bili uz nas i vojsku tamo gde je najteže. Svoje mesto u društvu zaslužili su kvalitetom i dugom tradicijom – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predstavnika Pokrajinske organizacije rezervnih vojnih starešina pukovnika u penziji Željka Obradovića, Organizacija je ostvarila značajn doprinos u sistemu odbrane Republike Srbije, učešćem u svim oružanim sukobima i drugim aktivnostima.

- Imamo veliku podršku lokalnih uprava i Republike i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti da ostvarujemo svoja zakonska prava i zakonske obaveze – istakao je Željko Obradović.

U okviru Svečane akademije prezentovana je izložba “Portreti narodnog kralja u umetničkim delima”, koja je povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, sa velikim uspehom prikazana u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, između ostalih i gradonačelniku Milošu Vučeviću.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovali su muški vokalni kvartet “Zvuci s kamena”, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović, pesnik i dramaturg Goran Ibrajter, КUD “Folklorika” i folklorni ansambl “Vila”.

Novi Sad, 7. septembar 2019. godine