Čitaj mi

OBELEŽENA SLAVA GRADA NOVOG SADA - ĐURĐIC

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom obeležavanju slave Grada Novog Sada – Đurđic. Tim povodom, u Gradskoj kući upriličena je ceremonija sečenja slavskog kolača i blagosilјanje slavskog žita, nakon čega je besedu održao Episkop mohački Isihije Rogić uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

- Čestitam svim građanima Novog Sada gradsku slavu, Svetog Georgija, odnosno Đurđic. Novi Sad ne čine samo građevine i komunalna infrastruktura. Naš grad je jedna velika porodica, zajednica lјudi koje prožimaju emocije, koji imaju drugačija uverenja, pripadaju različitim konfesijama, a neki su i atesti. Ali ovaj praznik nas objedinjuje u želјi da se kao i Sveti Georgije u svojim borbama, koji nije poklekao i odustao od svoje vere ni u najtežem trenutku opasnom po život, časno i dostojanstveno borimo za bolјe sutra. Ta borba podrazumeva olovke, knjige, kompjutere, zatim nove autobuse, bulevare, škole, vrtiće, nove kulturne centre, hotele, fabrike, sve ukupno, jedan bolјi i snažniji Novi Sad, koji poštuje druge, ali svakako čuva i sebe. Mi smo ovde poznati po međugeneracijskoj solidarnosti, empatiji, kao grad koji koji razume i prihvata različite jezike, kulture i nacije. Ponosan sam što na gradsku slavu dolaze lјudi iz svih sfera društvenog života, predstavnici različitih konfesija, lјudi koji pripadaju različitim političkkim strankama. To pokazuje da je prava odluka bila da Sveti Georgije bude naš zaštitnik i mi ćemo tu tradiciju nastaviti da poštujemo i u budućnosti - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor Arhiva grada Novog Sada, istoričar, Petar Đurđev je postao novi kum slave Grada, a obrativši se prisutnima istakao je da je biti kum gradske slave velika dužnost, ali i čast. On je izrazio zadovolјstvo što je Novi Sad oduvek bio i ostao grad velikog srca, koji ima bezuslovnu lјubav za sve građane bez obzira na versku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

Novi Sad, 16. novembar 2019. godine