Čitaj mi

OBELEŽENA ŠKOLSKA SLAVA U OŠ „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je proslavi školske slave Svetog Save u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici kako bi sa đacima i njihovim učitelјima i nastavnicima proslavio ovaj važan školski i crkveni datum posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelјu Svetom Savi.

- Uz spoznaju i uvažavanje svih istorijskih činjenica, važno je i kroz današnju prizmu sagledati ko je bio i šta je radio Sveti Sava. Mi ga i posle osam vekova od njegovog života slavimo, ali ne samo kao uspomenu, nego kao živog prosvetitelјa srpskog naroda. On je ostavio tako snažan i neizbrisiv trag, da i danas taj trag predstavlјa za sve nas jasan put kuda treba da idemo. Sveti Sava nam daje odgovore na pitanja ko smo, šta smo i kuda idemo, pa se pitamo da li bismo se uopšte mogli prepoznati bez Svetog Save. Učeći o njegovom životu i delu, možemo spoznati da veština i znanje nisu sami po sebi cilјevi, već da moraju postojati radi bolјeg života zajednice i pojedinca, a u skladu sa duhovnim vrednostima. On je uspeo da pomiri naizgled nepomirlјive stvari i da u harmoniju stavi rodolјublјe i lјubav prema čovečanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Zato nećemo pogrešiti ako kažemo „večni Sveti Sava“. Možda ga, u skladu sa izazovima današnjeg vremena i možemo smatrati za našeg savremenika, kada nam njegove vrednosti predstavlјaju neku vrstu duhovnog svetionika u svim oblastima života. Ako je Sveti Sava u našim srcima, porodicama i školama, ako nas prati u našem učenju i radu, onda je on naš savremenik, a njegova dela su živa i večna - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktorka OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici Aleksandra Ćirić istakla je veliko zadovolјstvo što ta škola još jednu godinu za redom obeležava slavu Svetog Savu, kao jedan od najsvečanijih praznika u toku školske godine.

- Ova godina za nas je specifična, jer smo se povećali po broju đaka i proširili zgradu škole. Ovo je dan kada se presabiramo šta smo uradili pozitivno, a šta negativno u prethodnom periodu, kada se zahvalјujemo učenicima na posvećenosti i trudu, a najviše dan kada svi zajedno širimo lјubav i usrećujemo naše Kameničane priredbom koju smo sa radošću pripremali -  rekla je direktorka Aleksandra Ćirić.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici je jedna od najstarijih srpskih
Škola, jer je njen rad zabeležen još daleke 1701. godine. Danas škola ima 1123 učenika u 44 odelјenja, sa kojima radi preko 100 zaposlenih. Nastava se realizuje u dve smene u matičnoj školi u Sremskoj Kamenici i u područnoj školi u Novim Ledincima.

Novi Sad, 27. januar 2018. godine