Čitaj mi

OBELEŽENA SEDAMDESETA GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Grad Novi Sad je na današnji dan, 23. oktobra, bogatim programom obeležio 70 godina od oslobođenja Novog Sada i pobede nad fašizmom. Tim povodom, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada prof. dr Siniša Sević zajedno sa delegacijom Vojske RS, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama položili su vence na Spomen groblјu na Gradskom groblјu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju. Gradonačelnik je potom prisustvovao i Svečanoj akademiji SUBNOR-a koja je upriličena u Domu vojske u Novom Sadu.

Nakon toga, u Svečanoj sali Gradske kuće gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada prof. dr Siniša Sević uručili su Oktobarske nagrade i Novembarske povelјe Grada Novog Sada za 2014. godinu. Oktobarska nagrada se dodelјuje kao društveno priznanje pojedincima i kolektivima za izuzetne rezultate u radu, a time se obeležava 23. oktobar 1944. godine, dan kada je Novi Sad oslobođen od fašizma. Novembarska povelјa se dodelјuje kao društveno priznanje za izuzetne rezultate i dostignuća u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju Novog Sada, a povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, kada je doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Prilikom polaganja venaca, gradonačelnik je rekao da je Dan oslobođenja Grada u Drugom svetskom ratu, 23. oktobar, jedan od najvažnijih datuma u istoriji Novog Sada i istakao da je 2014. godina posebna po značajnim godišnjicama, kao što su 100 godina od Velikog rata i 70 godina od oslobođenja koje je usledilo nakon trogodišnje okupacije, progona, deportacija, ubistava, brojnih lјudskih žrtava i materijalne štete.

- Danas obeležavamo ovaj važan datum sa ubeđenjem da smo dostojni naslednici naših oslobodilaca. Zahvalјujući Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije i Crvenoj armiji Novi Sad je dočekao slobodu i mi ćemo uvek pamtiti svoje oslobodioce i u Prvom i u Drugom svetskom ratu – poručio je gradonačelnik.

Na svečanosti u Gradskoj kući, gradonačelnik Vučević se obratio skupu potsetivši prisutne da su naši preci kroz čitav dvadesti vek u nizu neprekidnih borbi uspeli da odbrane i predaju današnjem pokolјenju najveći poklon – slobodu.

-  Ako se prihvati misao da se o slobodi najlepše sanja u okovima, onda nas i ne čude scene oduševlјenja i radosti kojima su bile svedoci novosadske ulice 1918. i 1944. godine. U svim tim dešavanjima, na pročelјu borbe za slobodu uvek je stajala novosadska omladina. Vaspitanje i usmeravanje omladine ka vrednostima koje naše društvo uznose i obogaćuju jeste jedan od prioriteta ove gradske vlasti. Zato me i raduje što su se među dobitinicima Oktobarske i Novembarske nagrade Grada Novog Sada našli pojedinci i organizacije koji svojim radom upravo animiraju i usmeravaju mlade osobe. Nјihov trud i zalaganje moraju biti smernica i putokaz ostalim činiocima društveno-prosvetnog života u Novom Sadu, a sa druge strane, dodela ovih priznanja pokazuje da Grad Novi Sad uvažava i podržava ideju društvenog aktivizma – rekao je gradonačelnik Vučević i čestitao dobitnicima na vrednim priznanjima.

Dobitnici Oktobarske nagrade grada Novog Sada su "Matica Srpska" i Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelј“, a Novembarske povelјe profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici Branko Balј i Rukometni klub "Vojvodina". "Matica Srpska" nagradu je dobila kao najstarija kulturna ustanova u Srbiji, koja ove godine obeležava 150 godina od preselјenja iz Budimpešte u Novi Sad. Dragana Ćorić jedan je od osnivača Udruženja „Roditelј“ i podnela je i niz inicijativa za izmene zakona, kao i akcione planove za bezbednost dece, a trenutno radi na Akcionom planu za bezbednost učenika u školama. Profesor Branko Balј nagradu je dobio za ukupan naučni, intelektualni i javni angažman na Novosadskom univerzitetu, dok je Rukometni klub "Vojvodina" ove godine osvojio treću titulu državnog prvaka Srbije.

Novi Sad, 23. oktobar 2014. godine