Čitaj mi

OBELEŽENA NEDELJA MOBILNOSTI

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Кravić prisustvovao je obeležavanju Nedelje mobilnosti koja se ove godine održava u Novom Sadu kao zajednička aktivnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalne konferencije gradova i opština, Grada Beograda, Grada Novog Sada, Osnovne škole „Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda i preduzeća „Srbija voz“. Cilj manifestacije je podsticanje bolje povezanosti Beograda i Novog Sada održivim vidom prevoza, promocija održivih vidova saobraćaja u oba grada, edukacija mladih o značaju korišćenja aktivnih vidova kretanja i o negativnom uticaju saobraćaja na kvalitet životne sredine u gradovima, kao i načinima za njihovo ublažavanje.

- Grad Novi Sad svake godine obeležava Nedelju mobilnosti i tim povodom sprovodi brojne akcije, a tema ovogodišnje kampanje je „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Кrećimo se kvalitetnije!“. U skladu sa tim učenici osnovne škole iz Beograda došli su vozom „Soko“ u pratnji predstavnika Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, SКGO i Ministarstva saobraćaja u Novi Sad da bi se videla kako funkcioniše saobraćaj u našem gradu. Sledeće nedelje je predviđena promocija biciklizma, pešačenja i drugih vidova kretanja koja ne zagađuju okolinu. Grad mnogo čini da poboljša i unapredi saobraćaja u skladu sa Smart planom. Najvidljivije je to što je dužina biciklističkih staza  povećana na 100 kilometara, a to za sad nema nijedan grad u Srbiji - rekao je Aleksandar Кravić.

Predstavnica SКGO Кlara Danilović je zahvalila Gradu Novom Sadu kao domaćinu ove manifestacije na tome što su zajedničkim snagama realizovali ovu aktivnost.

- Iskoristili smo dobru povezanost Beograda i Novog Sada železnicom, poveli decu i organizovali im celodnevne prikladne aktivnosti na temu održivog načina kretanja.  Učenici će danas imati priliku da se voze autobusom na gas koji ne zagađuje životnu sredinu, videće kako funkcioniše sistem iznajmljivanja javnih gradskih bicikala, voziti se biciklom na poligonu i slušati predavanje o tome kako se kretati, a ne zagađivati životnu sredinu - rekla je Кlara Danilović.

Zamenica načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Andrijana Čapko je naglasila da Novi Sad pridaje veliki značaj upotrebi alternativnih vidova prevoza.

- S tim u vezi  finansiramo i podstičemo naše sugrađane da što više koriste bicikl kao prevozno sredstvo.  U prethodne dve godine Grad je dodelio 38 miliona dinara, tako da je 3500 građana je dobilo nove bicikle, što je doprinelo povećanju ukupnog broja  biciklista,  tako da ih je sada na našim ulicama oko 40 hiljada. Ono što bih posebno istakla je namera da uz pomoć društveno odgovornih kompanija i naredne godine svim đacima generacije iz svih novosadskih škola dodelimo bicikl kao nagradu za postignuti uspeh- rekla je Andrijana Čapko.

Novi Sad, 16. septembar 2022. godine