Čitaj mi

OBELEŽENA GODIŠNJICA DEPORTACIJE NOVOSADSKIH I BAČKIH JEVREJA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je komemorativnom programu povodom 72. godišnjice deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u zloglasne logore, a najviše u Aušvic. U okviru programa prikazan je dokumentarni film o deportaciji Jevreja, autora Karolja Kovača, a položeni su i venci na zgradu Sinagoge u Novom Sadu. Komemorativni program organizovala je Jevrejska opština Novi Sad, a između ostalih prisustvovali su mu Ambasador Izraela Josef Levi, Amabasador Mađarske Atila Pinter kao i predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor.

- Činjenica da je 70 posto jedne nacionalne zajednice ubijeno u Novom Sadu za vreme Drugog svetskog rata, i da su se pre 72 godine u našem gradu odigravali deportacije, progoni, etnička čišćenja, ne sme nas ostaviti ravnodušnima. Sedamdeset dve godine je veoma kratak period za istoriju jednog grada, države i naroda, a tada su sa novosadskih ulica ljude dovodili u Sinagogu i odatle slali na put bez povratka. Na nama je da ne dozvolimo pojavu bilo kakvog oblika ekstremizma i podela u našem gradu i u našoj državi – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je polaganje venaca na Sinagogu pomen bivšim sugrađanima čiji je učinak utkan u Singogu i čini taj prostor bogatim kao što jeste. - Ne smemo zaboraviti njih i njihovo stradanje – naglasio je Pastor.

Kako je rekao Ambasador Izraela Josef Levi događaji iz Drugog svetskog rata su veliki gubitak za jevrejsku zajednicu u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji i Evropi, ali i otvorena rana u životu jevrejskog naroda.

- Ne smemo zaboraviti gubitak i žrtve jevrejskih stanovnika Novog Sada, ali ni one ljude koji su im pomogali, kao ni one koje su sarađivali sa zlom, i posebno danas trebamo i njih pomenuti. Država Izrael rođena je nekoliko godina nakon totalnog uništenja jevrejske populacije u mnogim mestima Evrope. Za nas Jevreje veoma je bolno kada pomislimo da je država Izrael stvorena samo deset godina ranije, ko zna koliko je muškaraca, žena i dece, koji su se molili u ovoj prelepoj Sinagogi, moglo preživeti, jer bi imali gde da odu. Ali nisu. Voz je otišao u Aušvic i druge logore, i ova lepa zemlja predstavlja živo sećanje na žrtve nacije koja je bila nemoćna da se brani. Kao Izraelac, Jevrej i ljudsko biće pozdravljam one koji su doprineli sećanju, zajedništvu i solidarnosti – izjavio je Josef Levi.

Kako je ocenio Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter događaj koji se odigrao u Novom Sadu pre 72 godine sramota je za celo čovečanstvo.
- Mađarska je do marta ove godine bila na čelu organizacije IHRA (International holocaust remembrance alliance), cilj nam je bio da održimo sećanje na žrtve holokausta, i mislim da smo u tome uspeli – rekao je Pinter.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Goran Levi zaključio je da poznavanje istorije olakšava sadašnjost i budućnost i zahvalio se svim gostima koji su uveličali obeležavanje godišnjice stradanja Jevreja.

Novi Sad, 26. april 2016. godine