Čitaj mi

OBELEŽENA DEČIJA NEDELjA TURISTIČKOM ŠETNјOM KROZ CENTAR NOVOG SADA

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branka Bežanov prisustvovala je inkluzivnom programu pod nazivom „Svi smo mi isti“ u okviru obeležavanja manifestacije „Dečija nedelјa“ koju je i ove godine organizovalo udruženje „Život kao inspiracija”.

U okviru tog programa učenici ŠOSO „Milan Petrović“ i članovi Društva za podršku osobama sa autizmom „DPOSA“ Novi Sad zajedno su sa svojim vaspitačima i ličnim pratiocima obišli turističke znamenitosti u centru grada o kojima im je turistički vodič agencije „Putešestvije“ ispričao najvažnije zanimlјivosti.

-Drago mi je što je još jedna uspešna organizacija „Dečije nedelјe“ iza nas, posebno kad je posvećena sadržajima poput inkluzije, uz rešenost Grada Novog Sada da pomogne svim našim sugrađanima. Pozvala bih Novosađane da posete inkluzivno mesto ŠOSO „Milan Petrović“ koje se nalazi na Trgu republike br. 4 gde se prodaju rukotvorine, domaći proizvodi poput sokova i meda koje učenici škole zajedno sa svojim nastavnicima izrađuju. Ovo je pravi način da kupovinom tih proizvoda pomognu, kako deci sa smetnjama  razvoju da uđu u tokove svakodnevnog života, tako kao i samoj školi- rekla je Branka Bežanov.

Direktorka ŠOSO „Milan Petrović“ Violeta Strahinjević je istakla da je ova aktivnost u toku „Dečije nedelјe“ još jedna aktivnost koju škola realizuje u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

-Inkluzivno mesto je ustvari mesto susreta dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, sa našim sugrađanima. Ovde plasiramo sve ono što mi možemo da proizvedemo u našim radionicama - naglasila je Violeta Strahinjević. Ona je dodala da je današnja šetnja promocija inkluzije u lokalnoj zajednici, kao i to da je inkluzija zaživela, između ostalog zahvalјujući snažnoj podršci Grada Novog Sada osobama sa invaliditetom.

Koordinatorka programa Ljilјana Maširević je rekla da današnja šetnja počinje od spomenika Kralјa Petra prvog Karađorđevića.

-Nakon susreta na Trgu republike obići ćemo Sabornu crkvu, Maticu srpsku, a šetnju ćemo završiti posetom Sinagogi. Usput ćemo fotografisati sve te znamenitosti i na kraju ćemo izložbom fotografija okončati današnji program čiji je cilј da pored druženja, pokažemo da smo svi mi isti- rekla je Ljilјana Maširević.

Novi Sad, 9. oktobar 2020. godine