Čitaj mi

OBELEŽENA 76. GODIŠNJICA NOVOSADSKE RACIJE

Povodom obeležavanja 76. godišnjice Novosadske racije delegacije Grada Novog Sada, Vlade i Skupštine AP Vojvodine, Jevrejske opštine, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, predstavnici ambasada Mađarske i Izraela, kao i potomaka žrtava Novosadske racije, položile su vence na spomenik „Porodica''. Pored gradonačelnika Miloša Vučevića, vence su položili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasador Mađarske Nj. E. gospodin Atila Pinter i otpravnica poslova Ambasade Države Izrael Dženi Sedov.

- Postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja, već su i velika životna lekcija za sve nas, i za one posle nas. Ovaj datum nas uči da ne dozvolimo da se ikada više ponovi fašističko bezumlje. Prošlo je 76 godina od kada su fašističke horde marširale našim Novim Sadom, nanoseći mu tugu koja se ne leči, jer takav zločin nikada ne zastareva. Svesni smo toga da prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo da učinimo da ona promeni nas, da budemo odlučniji nego ikada kada kažemo da ovde nema mesta za zlo, za mržnju, za netoleranciju. Ti januarski dani 1942. godine ostavili su živu ranu na srcu našeg grada. I teško bi bilo oporaviti se, i nastaviti dalje, i sa takvim ranama graditi neki novi život, neku novu budućnost, da nismo imali nas, da nismo bili dobre komšije, dobri prijatelji, jedna velika porodica željna bolje budućnosti za svoju decu.  Sve one generacije koje dolaze posle nas, da grade ovaj grad i ovu zemlju, moramo jasno i nedvosmisleno da učimo vrednostima antifašizma, da ih učimo da cene mir, i da je sloboda svetinja. Samo ljubav, poštovanje, međusobna briga, zajedništvo i uvažavanje različitosti moraju uvek biti matrica našeg ponašanja. Ponosan sam što smo danas ovde svi zajedno, različiti u veri i naciji, pored spomenika „Porodica“, jer mi to i jesmo - porodica koja hrabro gradi budućnost na tradicijama zajedničkog života u miru, razumevanju, u hrišćanskoj ljubavi i veri, jer samo tako možemo da napredujemo - istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Gospodin dr Irinej i Njegovo Preosveštenstvo umirovljeni Episkop mileševski Gospodin Filaret uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona održali su pomen Srpske pravoslavne crkve, a nakon toga, u okviru komemorativnog obreda Jevrejske zajednice pomen je održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel. Njihovim besedama prethodile su izvedbe duhovnih pesama hora „Hašira“ i hora Saborne crkve „Sveti Georgije“. Sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić spustio je venac u Dunav, a mnogobrojni okupljeni građani su položili cveće na spomenik i kod spomen-ploče. Predstavnici Grada Novog Sada prisustvovali su i pomenu kod spomen-ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

Novi Sad, 23. januar 2018. godine