Čitaj mi

OBELEŽEN NACIONALNI DAN RUSINA

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovao je proslavi Nacionalnog dana Rusinske nacionalne zajednice koja se održala u prostorijama Rusinskog kulturnog centra u Novom Sadu.

On je svim pripadnicima Rusinske nacionalne zajednice u Republici Srbiji čestitao praznik i istakao da  je skladan suživot mnogih nacionalnih zajednica i multikulturalnost jedna od najznačajnih karakteristika naših prostora, a posebno grada Novog Sada.

-Rusini su našem društvu dali mnogo umetnika, naučnika, značajnih pisaca, univerzitetskih profesora i intelektualaca. Istorijski posmatrano, Rusini su zajedno sa većinskim srpskim narodom, kao i pripadnicima drugih naroda, imali značajno učešće u Velikoj narodnoj skupštini kada je proglašeno prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kralјevini Srbiji. Danas u Republici Srbiji i u Vojvodini, Rusini predstavlјaju prepoznatlјivu nacionalnu zajednicu kojoj je Srbija otadžbina i sa kojom neguju odnos neraskidivog zajedništva- rekao je Aleksandar Petrović.

Taj nacionalni praznik se obeležava 17. januara, svake godine u drugom gradu, gde žive pripadnici rusinske nacionalne manjine i gde se neguje jezik, tradicija i običaji rusinskog identiteta, a ustanovlјen je 2006. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Novi Sad, 17. januar 2020. godine