Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOКAUSTA

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam položili su vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

- Ovaj dan je opomena za sadašnje i buduće generacije. Niti sme da se zaboravi, niti da se doživi kao da se sve to događalo nekada davno i nekom drugom. Nažalost, i na ovim prostorima ima naših starijih sugrađana koji su bili svedoci stravičnim događajima. Samo šest meseci pred oslobođenje Novog Sada, imali smo drugi talas genocida, odvođenje pripadnika jevrejske zajednice u logore. Ako neko može da saoseća sa Jevrejima to je Srpski narod, jer je isto stradalnički narod, i može da razume bol Jevreja, i šta za njih znači ovaj datum. Zabrinjavajuće je to što neke države pokušavaju da umanje zločine prema Srbima i Jevrejima i Jasenovac nazivaju drugim imenom, iako postoje čvrsti dokazi da je to nažalost bio logor smrti. Zato sve ovo pričamo, zbog budućih generacija, da se takvi zločinački poduhvati nikada ne ponove – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 21. novembra 2005. godine, jednoglasno je usvojena rezolucija kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana je 1945. godine oslobođen Aušvic - Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Novi Sad, 27. januar 2019. godine