Čitaj mi

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

V.d. načelnika Uprave za socijalnu i dečju zaštitu Grada Novog Sada Nebojša Krezović prisustvovao je akciji Crvenog krsta Novog Sada koja je realizovana u Narodnoj kuhinji povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i gladi. Korisnicima Narodne kuhinje uručene su jabuke koje je donirao Rotari klub Novi Sad. Tom prilikom Krezović se u ime Grada Novog Sada zahvalio Rotari klubu na iskazanoj humanosti.

- Gradska uprava finansira brojne programe Crvenog krsta i Centra za socijalni rad koji su usmereni na podršku ugroženom stanovništvu. Za Narodnu kuhinju ove godine je opredeljeno 31 500 000 dinara iz gradskog budžeta, a svake godine, između ostalog, finansiramo i program za direktno ublažavanje posledica siromaštva koji podrazumeva obezbeđivanje ogreva, prehrambenih paketa i sredstava za higijenu najsiromašnijima – naglasio je Krezović.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić rekao je da ta organizacija svakog radnog dana deli 600 kuvanih obroka i 800 lanč paketa korisnicima Narodne kuhinje.

- Ove godine Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i gladi obeležavamo pod motom ''Niko ne sme biti zaboravljen, promišljanje, odlučivanje i zajednička akcija''. Zahvaljujem se predstavnicima Rotari kluba što su obezbedili 3 tone jabuka za naše korisnike, kako bi simbolično doprineli obeležavanju ovog važnog datuma – istakao je Lazić i dodao da je saradanja Crvenog krsta sa Gradom Novim Sadom izuzetno dobra.

Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja tog dana jeste širenje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u celom svetu, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100 000 ljudi.

Novi Sad, 17. oktobar 2014. godine