Čitaj mi

OBELEŽEN JUBILEJ JAVNOG GRADSKOG PREVOZA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je svečanom obležavanju 100 godina javnog prevoza u Novom Sadu u okviru kojeg je upriličena izložba starih fotografija gradskog prevoza u ulici Kralja Aleksandra, na Trgu slobode mogli su se videti različiti modeli autobusa, a potom je održana i svečana akademija u Gradskoj kući.

Čestitajući važan jubilej svim građanima gradonačelnik je istakao da je upravo to povod da se, ne umanjujući značaj istorijskog razvoja javnog prevoza, govori o velikim poduhvatima koji predstoje u budućnosti.

- Nagli urbanistički razvoj Novog Sada i porast broja stanovnika diktira preduzimanje korenitih promena u funkcionsianju osnovnih komunalnih sistema. Da bismo imali javni prevoz koji će zadovoljiti savremene zahteve i potrebe korisnika u smislu kvaliteta i efikasnosti, moramo već sada pripremati uslove za njegovu transformaciju. U tom smislu Grad je već preduzeo neophodne korake i sačinio studiju uvođenja tramvaja. To smo uradili rukovodeći se dobrim iskustvima modernih evropskih gradova, poput Strazbura. Smatramo da naš grad i zaslužuje i mora da ima gradski prevoz koji će doprineti smanjivanju gužvi u saobraćaju, emisiji štetnih gasova i najvažnije boljem svakodnevnom životu naših sugrađana – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Na svečanosti u Gradskoj kući prikazan je kratak film o veku postojanja javnog gradskog prevoza, a predstavljena je i monografija posvećena toj temi.

Novi Sad, 29. septembar 2011. godine