Čitaj mi

OBELEŽEN DAN ZAJEDNIČКOG VEĆA OPŠTINA U HRVATSКOJ

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici stranih ambasada akreditovanih u Republici Hrvatskoj, predstavnici Vlade Republike Hrvatske i Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i veliki broj predstavnika okruga, županija, opština i gradova iz obe države. Prisutnima se pored gradonačelnika Vučevića, obratio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, a dodeljene su i plaketa i povelja Zajedničkog veća opština.

- Prenosim pozdrave i podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čoveka koji se bori  za srpske nacionalne interese, i koji nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodinicma, gde god živeli. Cilj je da se unapredi položaj svih onih koji žive van Srbije, kako bi mogli u punom kapacitetu da ostvaruju svoja prava, i ljudska i nacionalna, i da jačaju institucije. Želimo da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao Hrvati u Srbiji. U našim regionalnim i političkim prilikama uvek će biti otvorenih pitanja, toga smo svi svesni, ali ne treba odustajati od pokušaja da se rešavaju. Zato je jednako važno jačanje institucija, poput Zajedničkog veća opština, kao i očuvanje ognjišta, porodica i srpskog imena i prezimena u Hrvatskoj. Za nas ne postoji važniji interes od očuvanja mira i stabilnosti u ovom regionu, i zato Srbija toliku energiju u to ulaže, istovremeno ne zaboravljajući na očuvanje sopstvenog identiteta. Mi smo usmereni u budućnost, u koju idemo svi zajedno, vodeći dijalog, a ne monologe– rekao je gradonačelnik Vučević i podsetio na izbore za Evropski parlament koji će biti održani 26. maja, jer je to šansa da srpska zajednica dobije svog predstavnika u Evropskom parlamentu.
Nakon ceremonijalnog dela, usledilo je i potpisivanje Sporazuma o saradnji Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština.

-Ovaj Sporazum o saradnji predstavlja samo prvi deo formalizovanja zajedničkih ciljeva na kojima godinama radimo, a u pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, medija, informisanja, vere, sporta, ljudskih prava i privrede, sa jednim ciljem - da zajedno kreiramo bolji život – rekao je Miloš Vučević.

Potpisani Sporazum je nastavak bliske saradnje, odnosno razgovora započetih pre oko dva meseca kada je delegacija Novog Sada boravila u poseti Zajedničkom veću opština i Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Tom prilikom je gradonačelnik Miloš Vučević predložio potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Novog Sada i Zajedničkog veća opština koji bi se odnosio na sve važne segmente za rad i delovanja Srba na istoku Republike Hrvatske. Кako je i planirano, svečano potpisivanje tog sporazuma upriličeno je na Dan Zajedničkog veća opština 23. maja, u okviru programa svečane akademije u Vukovaru.

Novi Sad, 23. maj 2019. godine