Čitaj mi

OBELEŽEN DAN VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIVVAZDUHOPLOVNE ODBRANE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 24. decembra - Dana Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, koji se obeležava u znak sećanja na dan kada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu, 1912. godine. U to vreme Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koja je imala vojno vazduhoplovstvo i jedna među prvih pet zemalja u svetu koja je tokom opsade Skadra 1913. godine upotrebila vazduhoplove u borbenim dejstvima.

- Danas kada obeležavamo 99. godina od formiranja prve Vazduhoplovne komande, želim da se zahvalim svim pripadnicima vida Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane što stručnošću, profesionalizmom i odgovornim izvršavanjem zadataka štite vazdušni prostor Republike Srbije i doprinose jačanju mira i bezbednosti naše zemlje - izjavio je zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić čestitajući Dan vida.

U okviru svečanog programa dodeljene su i nagrade najzaslužnijim pripadnicima divizona, kao i institucijama, privrednim subjektima i pojedincima iz Grada Novog Sada, koji su pružili podršku realizaciji zadataka ovog voda. U znak sećanja na poginule pripadnike Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, položeni su venci na spomen obeležja.
Sledeće godine komanda Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obeležava dva značajna jubileja: 100 godina vazduhoplovstva i 50 godina raketnih jedinica za PVD.
 

Novi Sad, 23. decembar 2011. godine