Čitaj mi

OBELEŽEN DAN REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA SRBIJE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević prisustvovao je prijemu koji je održan u Gradskoj kući povodom obeležavanja 15. septembra - Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i 98. godišnjice Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

- Nastavlјamo tradiciju obeležavanja ovog datuma, koji je ujedno i datum otpočinjanja proboja Solunskog fronta i pobedonosnog juriša srpske vojske za oslobođenje otadžbine u Velikom ratu. Organizacija rezervnih vojnih starešina je od svog nastanka 1919. godine uvek zauzimala istaknuto mesto u društvu. Taj položaj je stekla i zaslužila radom i zalaganjem generacija rezervnih oficira i podoficira, čije je težište aktivnosti uvek bilo okrenuto sadržajima vezanim za odbranu zemlјe, obuku i osposoblјavanje rezervnih vojnih starešina, negovanje tradicije vojnika odbrambenih ratova i oficirske časti. Grad Novi Sad pridaje značaj i doprinosi jačanju i razvijanju odbrambenih potencijala društva, pre svega naše Vojske, uz podržavanje programske aktivnosti Organizacije rezervnih vojnih starešina. Grad Novi Sad će uvek biti partner za saradnju, kako sa članovima te renomirane organizacije, tako i sa Vojskom Republike Srbije, a sve u cilјu pobolјšanja bezbednosti naše zajednice – rekao je Srđan Kružević čestitavši praznik i 98. godišnjicu Organizacije.

U Svečanoj sali Gradske kuće tradicionalno je upriličen kulturno-umetnički program koji su uveličali Hor Medicinskog fakulteta „Muzica sanat“ pod dirigentskom upravom Hermine Guga–Sarka, glumica Želјka Jelić koja je govorila stihove Velјka Petrovića “Verujte prvo” i stihove Branka Ćopića “Na putu slavnih predaka”, kao i glumac i pesnik Miodrag Petrović koji je govorio “Odu opanku” Duška Radovića. Tom prilikom, uručena su i priznanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

Predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada Boško Pilipović zahvalio se Gradu Novom Sadu na pružanju kontinuirane i nesebične podrške njihovom radu, kao i na tome što aktivno učestvuje u obeležavanju godišnjice osnivanja te organizacije.

Dana 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a istog datuma 1918. godine ti oficiri su otpočeli proboj Solunskog fronta. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlјa, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

Novi Sad, 15. septembar 2017. godine