Čitaj mi

OBELEŽEN DAN PRISAJEDINјENјA VOJVODINE SRBIJI

Povodom obeležavanja 25. novembra Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Skupštine Grada prof. dr Sinišom Sevićem položio je vence na spomen-ploču nekadašnjeg hotela „Grand“ na Trgu slobode gde je održana Velika narodna Skupština.

- Obeležavajući 96 godina od dana održavanja Velike narodne Skupštine u Novom Sadu, na današnji datum 1918. godine, kada je doneta mudra i istorijski dugo čekana odluka naših predaka da se Banat, Bačka i Baranja, današnja Vojvodina, prisajedine matici i da nastave zajednički put sa Srbijom, mi pokazujemo ne samo da cenimo i čuvamo to što su nam preci ostavili, već da se brinemo o budućnosti naših potomaka. Najvažniji zadatak svih nas je da čuvajući ovu državu i naš narod, negujući istorijsku istinu i prave vrednosti, stvaramo uslove da naša deca sutra imaju kvalitetniji život i da naša država bude pristojna i ekonomski razvijena. Novi Sad i Novosađani nikada neće zaboraviti ovaj veličanstveni događaj i već sada ćemo krenuti sa planiranjem obeležavanja stogodišnjice oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu i 100 godina od prisajedinjenja - rekao je gradonačelnik Vučević.

Posle ulaska srpske vojske u Novi Sad na završetku Prvog svetskog rata, Velika narodna skupština Srba, Slovaka, Bunjevaca i drugih naroda je jednoglasno donela odluku kojom se Banat, Bačka i Baranja prisajedinjuju Kralјevini Srbiji. Tim povodom, vence na spomen tablu takođe su položile delegacije Bunjevačkog nacionalnog saveta i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Novi Sad, 25. novembar 2014. godine