Čitaj mi

OBELEŽEN DAN GRADSКE BIBLIOTEКE U NOVOM SADU

Na dan kada je davne 1845. godine, u Novom Sadu osnovana Srpska čitaonica, ustanova koja  radi na njenoj tradiciji, Gradska biblioteka u Novom Sadu slavi svoj dan. Tim povodom, u Digitalnom omladinskom centru održana je svečanost posvećena velikoj srpskoj dobrotvorki Mariji Trandafil kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

- Od samog nastanka Novog Sada, njegovi građani brinuli su o svom duhovnom životu. Podizali su crkve, osnivali škole i negovali svoj kulturni život. Pre 177 godina, na današnji dan osnovana je prva ustanova kulture u Novom Sadu – Srpska čitaonica. Usledilo je osnivanje drugih važnih ustanova kulture koje su, zajedno sa značajnim istorijskim ličnostima doprinele tome da grad u kojem živimo bude nadaleko poznat kao „Srpska Atina“ - izjavio je Milan Đurić i dodao - Ove godine, tom epitetu Novog Sada dodali smo i zvaničnu titulu „Evropska prestonica kulture“. Кultura je prisutna u svakodnevnici našeg grada, radili smo na tome da bude decentralizovana i dostupna svima, da se za naše umetnike čuje i van granica naše zemlje i da na novosadske manifestacije dolazi publika iz celog sveta.  Ipak, upravo institucije i ustanove kulture među kojima je i Gradska biblioteka čine Novi Sad onim što on danas jeste i na šta smo ponosni. Ovom prilikom, želim da se zahvalim svim zaposlenima u Gradskoj biblioteci na entuzijazmu i naporu koji čine da knjiga bude u fokusu interesovanja naših sugrađana, svih generacija. Njihov rad ima veliku važnost za zajednicu, a obaveza Grada je da nastavi da im pruža punu podršku.

Gradska biblioteka u Novom Sadu je najstarija ustanova kulture u gradu i jedna od najvećih javnih biblioteka u Srbiji. Centralni objekat Biblioteke smešten je u starom jezgru grada, u Dunavskoj ulici broj 1, u zadužbini Anke i Arse Pajevića, knjižara, izdavača i dobrotvora srpskog naroda. Poseduje fond od preko 580.000 monografskih publikacija, a redovno nabavlja blizu 70 naslova periodike - stručnih časopisa iz svih oblasti, više od 20 naslova nedeljne, polumesečne i mesečne i 6 naslova dnevne štampe. U okviru mreže od 29 gradskih i prigradskih ogranaka i odeljenja, u Biblioteku se godišnje učlani preko 20 hiljada korisnika.

Osim osnovnih bibliotečkih funkcija koje obavlja, Biblioteka nudi i veoma bogat i raznovrstan kulturni program: književne večeri, tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, kreativne radionice, festivale i razne druge manifestacije. Učesnik je novosadskog Salona knjiga i kao izlagač i kao organizator stručnog skupa Dani biblioteka i bibliotekara. Nastavljač je Memorijala - književne nagrade „Stevan Pešić”, koja se od 1995. godine tradicionalno dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu na srpskom jeziku, u žanrovima i duhu koje je zastupao ovaj pisac. U okviru razvijene izdavačke delatnosti pretežno objavljuje publikacije o ličnostima i događajima koji su obeležili njenu prošlost, kao i dela iz kulturne istorije Novog Sada i zavičajno stvaralaštvo. U poslednjih deset godina Biblioteka je realizovala više značajnih projekata. Deo građe Zavičajne zbirke svrstan je u digitalnu biblioteku i dostupan je putem interneta.

Novi Sad, 23. septembar 2022. godine