Čitaj mi

OBELEŽAVANjE SVETSKOG DANA ALCHAJMEROVE BOLESTI

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Sanja Stojanović pozdravila je učesnike tribine "Pravo lice demencije" koja je održana povodom obeležavanja Svetskog dana Alchajmerove bolesti u Skupštini Grada Novog Sada. Udruženje građana "Alchajmer" organizovalo je tribinu sa ciljem da podignu svest građana o opasnosti i rasprostranjenosti ove bolesti kod nas i u svetu.

-Obeležavanje Dana obolelih od Alchajmerove bolesti je veoma važno, jer je to u stvari podsećanje i skretanje pažnje na postojanje ove problematike koja u savremenom svetu pokazuje tendenciju porasta. Najvažnije je svakako pružanje medicinske pomoći, prepoznavanje problema u celoj socijalnoj zajednici i uključivanje svih subjekata koji ovim ljudima pružaju mogućnost da dostojanstveno prožive ostatak života u novim okolnostima- rekla je tom prilikom prof. dr Sanja Stojanović i dodala da je iz budžeta Grada izdvojeno 1.300.000,00 dinara za aktivnosti Udruženja građana "Alchajmer" u 2011. godini.

Alchajmerova bolest uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i sposobnosti da se oboleli brinu sami o sebi. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 120.000 ljudi u Srbiji boluje od Alchajmerove bolesti, a lekovima se leči svega 4.000.

Povodom Svetskog dana Alchajmerove bolesti 21. septembra na Trgu slobode biće postavljen informativni štand od 11.00 do 19.00 časova, a 22. i 23. 09. 2011. godine, od 16.00 do 18.00 časova, biće organizovana manifestacija „Dani otvorenih vrata“ u prostorijama Udruženja na Bulevaru Despota Stefana 6.

Novi Sad, 21. septembar 2011. godine