Čitaj mi

NOVOM SADU URUČENA POVELJA "PRIJATELJ GRAČANICE"

Gradu Novom Sadu, odnosno, gradonačelniku Milošu Vučeviću, uručena je povelja "Prijatelj Gračanice" na svečanoj akademiji koja je sinoć održana u Domu kulture u Gračanici, povodom Dana te opštine. Svečanom akademijom su završene sedmodnevne svečanosti povodom 21. septembra - Male Gospojine, koja je od ove godine zvanično slava Gračanice i Dan te opštine.

Gradonačelnik Vučević rekao je da mu je izuzetna čast što ima priliku da u ime Novog Sada primi povelju "Prijatelj Gračanice".

- Čast je kada Novi Sad i Novosađani dobiju veliko priznanje kao ovo. Dolazeći u Gračanicu i na Kosovo i Metohiju, zajedno sa saradnicima, sve više smo shvatali značaj Kosova za srpski narod, ali smo i svi zajedno učili od srpskog naroda koji živi u južnoj srpskoj pokrajini. U prethodne tri godine gledali smo kako se tu živi, koliko su naši sunarodnici sa Kosova hrabri i odvažni. Onda shvatite da treba biti skroman, ali i smeo, i da se moraju uložiti dodatni napori da se neke stvari koje se čine neostavarivim – ispune. Gračanica se nalazi u centralnom delu Kosova, ali pre svega zauzima posebno mesto u našim srcima i zato će saradnja Gračanice i Novog Sada u budućnosti biti još više produbljena. Nas vezuju ljudi, ljudske sudbine i priče, realan život. Mi smo družeći se sa prijateljima iz Gračanice upoznali nas same bolje, naše mogućnosti, smelost i požrtvovanost, a kroz iskreno prijateljstvo ćemo vremenom uzajamno napredovati - rekao je Vučević.

Predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je da Gračanica od male kosovske kasabe izrasta u gradić koji u poslednje vreme posećuje sve više turista.

- Veoma je važno što najmlađe generacije shvataju značaj očuvanja srpske kulture bez koje bi smo nestali i što sve više mladih ljudi radi na očuvanju i popularizaciji našeg kulturnog blaga. Mnoge kulturne institucije koje su nekada bile u Opštini sada su ponovo zaživele u Gračanici i to daje značajan doprinos urbanom razvoju Opštine - rekao je Kostić.

Novi Sad, 22. septembar 2015. godine