Čitaj mi

NОVI SАD UŠАО U PRVIH PЕТ GRАDОVА KАNDIDАТА ZА ОМLАDINSKU PRЕSТОNICU ЕVRОPЕ 2018. GОDINЕ

Novi Sad je ostvario istorijski uspeh ušavši u prvih pet gradova kanditata za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Srpska Atina našla se tako u odabranom društvu gradova kao što su britanski Mančester, italijanska Peruđa, mađarski Kečkemet i portugalski Kaškajiš. Ovaj uspeh utoliko je veći, jer je Novi Sad jedini u prvih pet koji nije iz zemlјe članice Evropske Unije. Ove godine je tri puta više gradova podnelo kandidaturu, njih čak 20 iz 12 evropskih država, a Novi Sad se bolјe plasirao od gradova kao što su turska prestonica Ankara, te Istanbul koji je obezbedio izuzetno velika sredstva za ovu kandidaturu. Na listi gradova koji će morati da sačekaju sledeći ciklus nalaze se Bristol, Bratislava, Larnaka, Poznan, gruzijski glavni grad Tbilisi, portugalski gradovi Angra do Eroizmo i Koimbra, francuski Amjen, italijanski Napulј i drugi.

Kandidatura za omladinsku prestonicu Evrope podneta je na inicijativu EXIT fondacije uz učešće najvećih omladinskih organizacija u zemlјi i podršku Grada Novog Sada.

- Izuzetna je privilegija videti Novi Sad u ovakvom društvu evropskih gradova, a dodatno zadovolјstvo kad vidimo da smo se plasirali bolјe od mnogih evropskih metropola. U ime Grada Novog Sada, kao podnosioca ove kandidature, zahvalio bih se na viziji i trudu svim predlagačima iz deset omladinskih organizacija, na čelu sa Exit Fondacijom - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

- Exit je jedini festival na svetu te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih i kao takav, još jednom je potvrdio da je i dalјe pokretač, inspiracija i ohrabrenje mladim lјudima. Ovo je istorijski uspeh za mlade, ne samo u Novom Sadu, već u celoj Srbiji i regionu, koji su bili i biće u fokusu društvenog angažmana Exita - izjavio je direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlјa određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih. Kandidatura Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope je jedan od retkih projekаta koji je uspeo da okupi toliko različitih aktera.

Ideja Evropske prestonice mladih nastala je 2009. godine iz potrebe da mladi, kao jedna od ugroženih niša tokom i posle svetske ekonomske krize, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbilјnih promena u društvu.

Nоvi Sаd, 29. аpril 2015. gоdinе