Čitaj mi

NOVI SAD UGOSTIO PODMORNIČARE IZ CELOG SVETA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević prisustvovao je 56. Međunarodnom kongresu podmorničara čiji je organizator Udruženje „Podmorničar“ iz Beograda, a koje čini oko 120 podmorničara veterana iz sastava bivše Jugoslovenske ratne mornarice. Skup se održava u Beogradu, a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je podržao ovu manifestaciju u vidu pokrovitelјstva nad Kongresom. Oko 200 podmorničara iz 25 zemalјa sveta došlo je iz Beograda u posetu i Novom Sadu. Tom prilikom, na Petrovaradinskoj tvrđavi im se obratio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

- Dobrodošli u Novi Sad, grad koji otvoreno pruža ruke svima i ponosni je nosilac titula, Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu i Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. Veliko mi je zadovolјstvo što mogu da pozdravim preko dve stotine podmorničara iz mnogobrojnih svetskih zemalјa na ovom prestižnom kongresu, koji je dobio podršku i od predsednika države, kao i od Grada Novog Sada. Čestitam organizatorima iz beogradskog udruženja „Podmorničar“ na uspešno organizovanom okuplјanju. Naši podmorničari veterani iz sastava bivše Jugoslovenske ratne mornarice, imaju mnogo uspomena i lepih priča da podele jedni sa drugima, kao i sa kolegama iz celog sveta. Takođe, oni teže da te uspomene ostave pokolenjima u amanet, a to su priče o hrabrosti, timskom duhu i prijatelјstvu u raznim turbulentnim i manje turbulentnim vremenima koja su iza nas. Želim vam da još dugo održavate ovu tradiciju susreta, da razmenjujete iskustva i uspomene. Nadam se da će vam boravak u Novom Sadu biti prijatan – rekao je Srđan Kružević.

Međunarodni kongres podmorničara održava se od 21. do 26. maja 2019. godine u Beogradu, a u okviru mnogobrojnih aktivnosti, učesnici u toku današnjeg dana obilaze Novi Sad i Sremske Karlovce. Kako su naveli predstavnici organizacionog odbora 56. Međunarodnog susreta podmorničara, iako Srbija nema more i podmornice, uloga naše zemlјe u formiranju i razvoju jugoslovenskog podmorničarstva (1928-2005) je bila veoma značajna, a sada postoji i deluje dobro organizovano Udruženje podmorničara koje sarađuje sa mnoštvom organizacija tog tipa.

Novi Sad, 23. maj 2019. godine