Čitaj mi

NOVI SAD PRIMER DOBRE PRAKSE U PRUŽANјU USLUGA STOMATOLOŠKE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je u objektu Doma zdravlјa „Novi Sad“ na Limanu stomatološku ordinaciju sa opremom prilagođenom pružanju usluga slabo pokretnim i osobama sa invaliditetom, kao i savremeno opremlјene prostorije zubne tehnike sa četiri zubotehnička stola.
Rekonstrukcijom objekta Doma zdravlјa „Novi Sad“ na Limanu, kojom je obuhvaćena i Služba stomatološke zaštite, za opremanje enterijera, nameštaj i medicinsku opremu, iz budžeta Grada Novog Sada izdvojena su sredstva u iznosu od 103,7 miliona dinara. Gradonačelnik Đurić je posebno istakao značaj nove i moderno opremlјene ambulante, koja će omogućiti pružanje vrhunskih stomatoloških usluga osobama sa invaliditetom, a koja je prva takve vrste u sistemu primarne zdravstvene zaštite u Novom Sadu, kao i u Srbiji.

- Ovim se pokazuje odgovorna politika Grada Novog Sada prema osobama sa invaliditetom. U Domu zdravlјa „Novi Sad“ očekuju da će ova ordinacija dnevno imati oko desetak pacijenata, a na godišnjem nivou oko 2000 poseta. Ukoliko iskazane potrebe osoba sa invaliditetom budu više od procenjene, Grad Novi Sad će preduzeti sve adekvatne mere da se ovi kapaciteti prošire – naglasio je gradonačelnik, dodajući da će Grad nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem, a usled povećanog broja stanovnika i u nove objekte domova zdravlјa, među kojima je u planu Dom zdravlјa u Veterniku, kao naselјu koje se brzo širi.

Događaju je prisustvovala i sugrađanka Jelena Kostić iz organizacije „Iz kruga - Vojvodina“ koja je, kao osoba sa invaliditetom, prisutnima prenela svoje utiske u vezi nove stomatološke usluge, zahvalivši se gradonačelniku Novog Sada i Domu zdravlјa „Novi Sad“ na prepoznavanju potrebe za nesmetanim korišćenjem usluga zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom.

Direktor Doma zdravlјa „Novi Sad“ dr Veselin Bojat se zahvalio Gradu Novom Sadu na kontinuiranoj podršci.

- Mnogo nam  je laške da radimo, ostvarujemo rezultate i gradimo viziju kako u budućnosti treba da izgleda Dom zdravlјa „Novi Sad“, koji opravdava status najvećeg i najsavremenijeg u regionu, kada iza nas stoje institucije kao što je Grad Novi Sad, koji se brine o budućnosti svih svojih građana, a posebno o osobama sa invaliditetom, kojima se omogućava pružanje vrhunskih stomatoloških usluga u novoj ambulanti, u čije opremanje je Grad uložio oko 5 miliona dinara – rekao je dr Bojat.

Stomatološka ambulanta Doma zdravlјa „Novi Sad“ u objektu na Limanu je opremlјena najsavremenijom stomatološkom opremom, kao i opremom prilagođenom za osobe sa invaliditetom, čime su omogućeni adekvatan pregled i lečenje svih Novosađana.

Novi Sad, 5. jul  2023. godine