Čitaj mi

NOVI SAD PODNEO KANDIDATURU ZA OMLADINSKU PRESTONICU EVROPE 2018. GODINE

U organizaciji Grada Novog Sada i EXIT fondacije, u Gradskoj kući održana je konferencija na kojoj su predstavljene dosadašnje aktivnosti i planovi Grada Novog Sada u vezi sa kandidaturom za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine. Tom prilikom, potpisan je Memorandum o saradnji svih ključnih aktera u kandidaturi, a u realizaciju kandidature uključene su Studentska organizacija Srbije, kao predstavnik Lokalnog odbora projektnog konzorcijuma i Krovna organizacija mladih Srbije, kao predstavnik projektnog konzorcijuma Nacionalnog odbora projekta. Konferenciji je prisustvovao član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar koji je istakao da je Novi Sad predao koncept notu i time se zvanično kandidovao za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine.

- Unapređenje društvenog položaja mladih i stvaranje uslova za ostvarivanje njihovih potreba i interesa je jedan od prioriteta Grada i veoma mi je drago što u postizanju tog cilja, u ovom projektu, sarađujemo sa različitim republičkim i pokrajinskim institucijama i organizacijama - izjavio je Predrag Svilar i dodao - Novi Sad ima tradiciju kako formalnog tako i neformalnog organizovanja mladih, još od prvih Tribina mladih pa do EXIT festivala, i nezvanično već jeste omladinska prestonica Srbije i šireg regiona. U slučaju dobijanja ove prestižne titule naš grad, kao i rad svih omladinskih i studentskih organizacija i udruženja biće još vidljiviji daleko van granica naše zemlje, što sa sobom donosi brojne benefite.

Predsednik Upravnog odbora EXIT Fondacije Nemanja Milenković je izrazio zadovoljstvo što su ideju o kandidaturi Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope prepoznale i podržale brojne omladinske organizacije koje su i same uzele učešće u ovom projektu.

- EXIT je jedini festival na svetu, te veličine i značaja koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih i kao takav, još jednom je potvrdio da je i dalje pokretač, inspiracija i ohrabrenje mladim ljudima da istraju u onome ka čemu streme. Promovišući ideju kandidature, okupljajući ključne aktere i direktnim učešćem u ovom velikom zajedničkom poduhvatu EXIT fondacija je ponosna na sve mlade učesnike, Grad Novi Sad, pokrajinu i državu, na isti način na koji su oni ponosni na EXIT – rekao je Nemanja Milenković i uputio poziv za saradnju svim omladinskim organizacijama i udruženjima koji imaju kvalitetne, kreativne i originalne ideje da budu deo tima koji će realizovati projekat Novi Sad Evropska omladinska prestonica 2018. godine.

Prema rečima predsednika Krovne organizacije mladih Srbije i člana Nacionalnog odbora projektnog konzorcijuma Marjana Cvetkovića kandidatura je jasna podrška stvaranju podsticajnog okruženja za mlade na lokalu, jačanju omladinske politike u Srbiji i može biti značajan doprinos pomeranju mladih sa ivica našeg društva, kao i prilika da se čuje njihov glas.

Evropska prestonica mladih je jednogodišnja titula koja predstavlja određeni grad kao prestonicu omladine sa svim sadržajima i programima iz oblasti društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života mladih i kao takva postoji od 2009. godine. Nastala je kao potreba, naročito posle i tokom svetske ekonomske krize, da mladi, kao jedna od ugroženih niša, postanu katalizatori koji treba da dovedu do ozbiljnih promena i u sferi proizvodnje, rada i napretka.

Novi Sad, 27. februar 2015. godine