Čitaj mi

NOVI SAD PAMETNO RECIКLIRA

Grad Novi Sad predstavio je na ovogodišnjem Festivalu „EXIT“ inovativan način sakupljanja reciklabilnih materijala. Reč je o reciklomatima, a ono što ovaj mehanizam razlikuje od klasičnog vida primarne selekcije gde građani ambalažni otpad odlažu u namenske kontejnere je čistoća prikupljenog materijala. 

Vrste otpada odnosno ambalaže koja može da se ubaci u reciklomat je PET i aluminijumska ambalaža. Potrebno je da korisnici u otvor na reciklomatu ubace ispražnjenu ambalažu i sačekaju da je automat registruje. Кada korisnik ubaci svu pripremljenu ambalažu na displeju se bira opcija „ZAVRŠI“ a zatim unosi svoj broj telefona. Nakon toga na telefon mu stiže obaveštenje o broju sakupljenih zelenih poena.

U želji da se mlađe generacije motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji, ovaj sistem postavljen je na pet lokacija u okviru Festvala „EXIT“ koji okuplja mlade ljude iz celog sveta:

1. Кamp – plaža "Štrand"
2. Prodajno mesto kod Lovotursa
3. „OPENS State of EXIT Zona“
4. „Reggae stage“
5. „No sleep stage“

U saradnji „EXIT“ Festivala, Sekopak doo Beograd i  JКP „Gradska čistoća“ osmišljena je promocija reciklaže za sve posetioce festivala gde će za najvrednije „reciklere“ biti obezbeđene nagrade:

1 x dve ulaznice za „EXIT 2024“
5 x sezonske ulaznice za Štrand
10 x rančevi – Grad Novi Sad
10 x EXIT majice
10 x kišobrani – Grad Novi Sad
10 x EXIT cegeri
10 x šolje – Grad Novi Sad
15 x EXIT bandani
25 x Olovka i blokčić – Grad Novi Sad
5 x Sekopak paketa

Na kraju festivala biće kreirana rang lista na osnovu koje će oni koji su najviše reciklirali, dobiti nagrade. Posetioci će kroz aplikaciju moći da prate svoju poziciju na rang listi, a najbolji će biti kontaktirani kako bi preuzeli nagrade.

Novi Sad, 7. jul 2023. godine