Čitaj mi

NOVI SAD NA PUTU KA EVROPSKOJ PRESTONICI KULTURE

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući, član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać, u prisustvu direktora Sterijinog pozorja dr Milivoja Mlađenovića, direktora Pozorišta mladih, dr Zorana Đerića, umetničkog direktora Novosadskog pozorišta, Kate Đarmati, direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, Bogoljuba Savina, i direktora Kulturnog centra, Lasla Blaškovića predstavio je rezultate rada Gradske uprave za kulturu u periodu od 2008. do 2012. godine.
Na samom početku izlaganja član Gradskog veća za kulturu Andrej Bursać istakao je da je u prethodne četiri godine budžet Grada Novog Sada za kulturu bio na zavidnom nivou i da je iznosio između 900 miliona i milijardu dinara. U tom periodu Grad Novi Sad je preko Gradske uprave za kulturu i JP "Poslovni prostor" investirao 511.918.000,00 u institucije kulture. Kao najznačajnije investicije izdvojene su rekonstrukcija Kulturnog centra Novog Sada i izgradnja nove zgrade Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, površine 6000 m2 koja će biti trajno rešenje za smeštaj dokumentacione kulturne baštine Novog Sada. Adaptacijom sala, opremanjem i uvođenjem klimatizacije u Novosadsko pozorište i Pozorište mladih otklonjeni su dugogodišnji tehnički nedostaci, poboljšani su uslovi rada i bezbednost u ovim pozorištima. Takođe, uređivanjem alternativnih, funkcionalnih prostora kao što su Kineska četvrt i bivša streljana Eđšeg, Grad Novi Sad ulaže u potencijale koji su veoma značajni na putu ka Evropskoj prestonici kulture.
U periodu od 2008. do 2012. godine realizovan je veliki broj kulturnih programa. Kao najznačajniji festivali navedeni su Cantat Novi Sad - Evropa cantat, inkluzivna horska radionica Hearts in Harmony -Evropa cantat, Balkan dance platform -Festival savremenog plesa Novi ples, Međunarodno takmičenje "Anton Eberst" i Svetski kongres međunarodnog PEN-a - Free the word u okviru kog je Novi Sad ugostio najzvučnija imena svetske književnosti.
Projekti od značaja za kulturu grada bili su Centar na periferiji - periferija u centru, koji promoviše dostupnost kulture svima, East - West Evropski džez orkestar - Dortmund, Novi Sad, Rostov, Letnja džez akademija, Pečuj - Evropska prestonica kulture 2010, Kulturni vodič - Bilten kulturne ponude, Svetska konferencija klavirskih pedagoga, umetnika i pijanista, Viva Evropa, zahvaljujući kom su novosađani po prvi put imali priliku da direktno iz Umetničkog centra Kraljice Sofije u Valensiji prate prenos opera "Carmen" i "Tosca", zatim Gete Institut - Težište 2011- Novi Sad, kao i dani arapske, azerbejdžanske i portugalske kulture.
Neka od gostovanja koja su obeležila pomenuti period su realizovana u saradnji sa AP Vojvodinom. Pomenuti su koncerti Mihaila Barišnjikova i Ane Laguna - "Tri sola i duet", Ruskog državnog simfonijskog orkestra, Voltera Vitmana, Kronos Kvarteta, zatim festivale Bitef u Novom Sadu i Beogradski festival igre u Novom Sadu, kao i putujuća izložba Art directors club New York.
Jedna od najznačajnijih odluka Gradske uprave za kulturu je Odluka o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture. Takođe, Grad Novi Sad je usvojio Agendu 21 za kulturu i inicijativu za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine što je dovelo do usvajanja Strategije kulturnog razvoja Grada do 2020 godine, nacrta projekta Evropske prestonice kulture i izrade koncepta programskih aktivnosti VisioNS 2020.

Novi Sad, 12. april 2012. godine