Čitaj mi

NOVI SAD – GRAD U KOJEM STANUJU OSMEH SOLIDARNOSTI I HUMANOSTI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom rada, zapošlјavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Zoranom Đorđevićem prisustvovao pravlјenju „Mozaika za Ginisa“ sastavlјenog od čepova, veličine 621 metar kvadratni na Trgu slobode. Akciju koju su podržali Fondacija “Novi Sad 2021” i Omladinska prestonica Evrope ”Opens” iniciralo je Udruženje „Čepom do osmeha” koje je za pet godina postojanja sakupilo čak 85 tona čepova i pomoglo više od 18 mališana sa invaliditetom.

- Ponosan sam što imamo ovakav grad i brojne prijatelјe, što imamo snage da se pored svakodnevne borbe za bolјim životom, posvetimo i onoj humanoj strani tog istog života. Učešćem u ovoj akciji pokazujemo da nismo zaboravili da budemo lјudi i da širimo empatiju, čemu učimo i naše najmlađe sugrađane. Pored humanitarnog, „Čepom do osmeha“ ima i edukativni karakter, koji se tiče upoznavanja sa korpusom pitanja o zaštiti životne sredine. Imamo goste iz skoro svih krajeva Srbije, a danas na Trgu slobode čepove za Ginisovu knjigu rekorda slažu mnogobrojna deca iz novosadskih vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenti, članovi „Opens 2019“ i  „Novi Sad 2021“, predstavnici medija i brojnih NVO, a gost nam je i ministar Đorđević koji je došao krajnje prijatelјski da podrži ovu veliku akciju. Bez obzira na to da li će biti oboren Ginisov rekord ili ne, a svi navijamo za to da bude, Novi Sad šalјe jasnu sliku u svet da ovde stanuju osmeh solidarnosti i humanosti, a on ne sme nikad da ode sa lica našeg grada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar Zoran Đorđević se zahvalio inicijatoru cele akcije Vanji Petković i svima koji učestvuju u toj akciji.

- Hvala što izgrađujete jednu bolјu i humaniju Srbiju. Ovu jedinstvenu ideju humanosti ćemo svi mi, kako Vlada Srbije, tako i Vlada AP Vojvodine i Grad Novi Sad, slediti i postarati se da svojim radom doprinesemo očuvanju životne sredine naše zemlјe, prvenstveno kroz jačanje ekološke svesti – rekao je ministar Đorđević. 

Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice Humanitarno-ekološke organizacije „Čepom do osmeha“ Vanje Petković iz Novog Sada. Cilј akcije je recikliranje čepova radi prikuplјanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevica. Sakuplјene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikuplјena sredstva se koriste u humanitarne svrhe.

- Veoma sam ponosna na sve učesnike koji su tu od početka akcije, kao i na volontere koji su nam se skoro pridružili. Ovo je volonterska organizacija koja okuplјa lјude koji su volјni da odvoje svoje slobodno vreme kako bi ga usmerili na nešto korisno za opšte dobro. „Čepom do osmeha“ kao i današnja manifestacija „Čepom u svet“ predstavlјaju pravi primer kako možemo zajedničkim snagama pomoći deci kojoj je ta pomoć neophodna i istovremeno štititi životnu sredinu - rekla je Vanja Petković.
Oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova danas sa Trga slobode u Novom Sadu, mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, u svet šalјe sliku sa porukom o važnosti zaštite životne sredine. Sklapanje mozaika traje od 9 do 17 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji.

Novi Sad, 30. septembar 2017. godinu